Възможно ли традиционните занаяти, силно западнали заради конкуренцията на промишленото производство, да продължат да съществуват? Със сигурност подобна кауза заслужава усилия, за да бъде осъществена.

През 2019 г. Раденко Велинов се прибира в България, след като преди това е живял в Шотландия. И решава да ремонтира сградата на пречиствателната станция в неговото родно село Смилян, Смолянско. Идеята му е станцията да стане център по изкуствата, в който ще има рисуване, текстил, металообработване, грънчарство.

Цялата сграда и мястото около нея е около 1 декар. Първоначално Велинов смятал да направи работилница за себе си. Един от основните му мотиви е, че тази сграда е близо до неговия роден дом.

Впоследствие обаче идеята се разширила и бившата пречиствателна станция сега върви към център за изкуства и занаяти, който да обедини различни творци. Велинов изтъква, че в Шотландия майсторите на занаяти и въобще хората на изкуството са много добре организирани. И той самият иска да направи нещо подобно и в България.

По образование Велинов е инженер в областта на горското стопанство. По време на годините в емиграция обаче обаче - в САЩ, Англия и Шотландия - се насочил към дървообработката и производство на мебели.

"Тази професия дава повече свобода", обяснява Велинов.

Ремонтът на сградата върви бавно и все още не е ясно кога ще бъде завършен.

"Не е по силите на един човек", признава Велинов.

Но изтъква, че има и хора, които му помагат в начинанието. И благодарение на тях по-спешните ремонти, като например покрива, вече са завършени.

Идеята е в сградата да има работилници и ателиета, свързани с различни занаяти - дървообработване,  вълна, шивашко ателие, ковашка работилница.

Най-сериозни помощници на Велинов са чужденци, които живеят в региона. Сред тях има швейцарец, няколко англичани, французи.

"Борим се с вятърни мелници".

Така Велинов описва проблемите, които среща с българските институции. И разказва, че в Шотландия всичко става много лесно и фирма може да се регистрира и по интернет. Докато тук всичко е "мудно и тромаво - нотариуси, адвокати".

Велинов изтъква, че целият проект е с идеална цел - да се съберат под един покрив различни традициони занаяти, които започват да изчезват в последните години. Признава обаче, че за да е устойчив проектът той трябва да развива и някаква стопанска дейност.

"Въпрос на маркетинг".

Велинов отговаря така на въпроса дали произведеното в работилниците ще се продава и всичко ще придобие очертанията на бизнес начинание. Майсторът добавя че хората в България имат по-належащи нужди от това да си купуват занаятчийски изделия, които освен всичко друго са и по-скъпи. Но не отрича, че би могъл да се възползва от огромния пазар на ЕС, част от който е и България.

Негови съмишленици вече дори продават свои изделия през платформи в интернет. Наскоро например един от тях измайсторил и изпратил 18 полилея, поръчани в Ню Йорк.

Все пак основната цел на Велинов е да създаде "вдъхновяваща атмосфера" за децата от неговия роден край - да могат да видят какво представляват занаятите, евентуално да бъдат привлечени и самите те да опитат да сътворят нещо.

Велинов не си поставя краен срок, в който цялата сграда да бъде ремонтирана според идеите му, защото всичко става бавно. И преди се е прибирал в България с подобни намерения, но те са се проваляли по една или друга причина. Този път обаче заявява, че е наясно с какво се захваща, заредил се е с небходимото търпение и няма да се откаже.

Повече информация може да се види на фейсбук страницата "Пречиствателната/ The Purifier"

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).