Утре 94-и състав на Софийския районен съд (СРС) продължава с втори опит по делото за клевета, заведено от Румен Петков (АБВ) срещу лидера на „България без цензура” и евродепутат Николай Бареков. Още от времето, когато нямаше имунитет, бившият журналист и нов политик е наричал ексвътрешния министър „политическо леке”, „ковчежник”, „слуга на ДПС и олигархията”. Освен това в тъжбата Бареков е сочен за автор на фразите

„Румен Петков рекетирал собственик на телевизия”,

„Румен Петков притискал медиен бос” (става дума за рекламния консултант Красимир Гергов),

„Цинизъм е политическо леке като Румен Петков да става говорител на антимафията в България …, а лично той в периода 2005 – 2007 г. отне международния паспорт на Гергов, за да упражнява натиск върху него и новините”,

„Публично се знае за Румен Петков, че е свързан с братя Галеви, че е дал паспорт на известния сръбски наркотрафикант Будимир Куйович”.

За трибуна Бареков, който, както е известно, няма нищо общо с Делян Пеевски, е използвал вестниците „Телеграф” и „Монитор” през февруари 2014 г.

Петков е оценил претърпените неимуществени вреди на 100 000 лв., а в едно старо интервю дори беше заявил, че не помни точно колко са обидите на Бареков към него.

Интересно е, че това е минимум 9-ото (и най-ново) дело за клевета, които имаше  новият политик, преди да получи имунитет като евродепутат.

Бойко Борисов води 4 дела срещу Бареков - за това, че бившият тв водещ бе нарекъл лидера на ГЕРБ "тъп", че твърдеше, че Борисов е натрупал "4 млрд. лв" богатство, заради изказването му, че настоящият премиер заедно с Румен Николов – Пашата е участвал в подбудителство към убийство му, че е извършил убийства на 150 души, че е убил лично Чакъра, както и че в историята с Костинбродските бюлетини, Борисов е изобличен, че е човекът, който всъщност купува изборите в България. Всички бяха спрени на различни фази, но някои от прекратяванията се обжалват.

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов също съди Бареков за обида за това, че в ефира на ТВ7 точно, когато столът му се клатеше, новият политик публично го нарекъл:

…бояджия, минал през всички власти",

"…завършеният Бай Ганьо в политиката", заявил е, че няма:

"никакъв морал, никакви принципи", че

"…1 милиард е откраднал",

че цяла България знае, че има имение в Швейцария, че срещу него се води разследване и т.н.

Йорданов е изброи 14 обидни фрази, за които е предяви иск за 21 000 лв. През ооктомври делото в СРС бе отложено, за да се издири бившето "острие" на Бареков - Диляна Гайтанджиева.Най-старото дело срещу Бареков е от 2011 година и е заведено от бившата барета Алексей Петров и подсъдим по делото "Октопод" за коментарите на Бареков по повод взривовете на 19 юли 2011 година пред партийните офиси на РЗС и ДСБ. В предаване на ТВ7 бившият тв водещ е казал,  че за хората в интернет форумите няма никакво съмнение, 99 на 100 е сигурно, че именно Петров е сложил бомбите.
Бившата барета е поискал и обезщетение от 250 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

94-ти състав на СРС, с председател Мария Динева, на 22 декември 2014 г. (понеделник), от 9.00 часа, ще гледа на второ заседание наказателно дело, заведено за обида и клевета от Румен Петков срещу Николай Бареков.

В тъжбата се твърди, че на 14 февруари 2014 г., чрез статии във  вестниците „Монитор” и” Телеграф”, Бареков публично е опозорил Румен Петков.

В тъжбата Бареков е сочен като автор фразите:

Петков счита за позорящи и определенията използвани от Бареков по негов адресТъжителят е предявил иск за обезщетение за нанесени неимуществени вреди в размер на 100 000 лева.