Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей открито се договаря с босненския сръбски лидер Милорад Додик за потенциално разцепване на Босна и Херцеговина.

Това се казва в открито писмо на група евродепутати. То е написано по инициатива на унгарката Каталин Че от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Вархей също е унгарец, но е от управляващата  десноцентристка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. Писмото е подписано и от други унгарски евродепутати. Сред тях социалистката от български произход Клара Добрев, която бе сред възможните съперници на Орбан на парламентарните избори в страната през март.

Авторите на писмото се позовават на изтекъл в публичното пространство документ, подписан от постоянния представител на ЕС в Сараево Йохан Затлер. В него се твърди, че Вархей и Додик се споразумели за датата на специална сесия през ноември на парламента на Република Сръбска - една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Двамата се разбрали и за 6-месечен мораториум върху приемането на закон за едностранно излизане на Република Сръбска от държавните институции. Става дума за армията, съдебната и данъчната системи на страната.

„Излишно е да се казва, че представители на Комисията не могат да успокояват по такъв начин сепаратистки движения или да действат извън мандата си противно на официалната политика на ЕС към Западните Балкани. Ако безпристрастността и неутралитетът на Комисията бъдат поставени под въпрос, крехкият геополитически баланс ще бъде заплашен“, се казва в писмото.

По тази причина евродепутатите питат дали в ЕК смятат, че поведението на Оливер Вархей е било в съответствие с официалната политика на ЕС към Босна и Херцеговина.

„Можем ли да очакваме пълна вътрешна проверка, за да се установи дали действията му са съвместими  ролята му на еврокомисар за добросъседството и разширяването? Каква е позицията на ЕК по отношение на териториалната цялост на Босна и Херцеговина и как тя смята да гарантира, че решенията на Дейтънското споразумение, което е подписано от ЕС, не се нарушават“, питат евродепутатите.

Те изтъкват също, че не всички страни от Общността спазват споразумението от 1995 г. И посочват, че настоящото унгарско правителство подкрепя стратегията на Милорад Додик. Това личао от подкрепата на Будапеща за Републиска Сръбска в размер на 100 милиона евро преди предстоящите парламентарни избори в Босна и Херцеговина.

Писмото е получено в Европейската комисия, отговори на журналистически въпрос говорителят й Ерик Мамер. След проучване ще бъде взето решение как да бъде отговорено.

Преди седмица говорителката на ЕК Набила Масрали заяви, че е бившата югославска република е заплашена да загуби значителна част от помощта на Европейския съюз, ако не предприеме мерки във връзка с политическата криза