Бебето Исус е посетено веднага след раждането му от тримата влъхви, които идват от Изток и му носят безценни дарове – злато, тамян и миро.

Тъй като денят на „Тримата свети царе“ се празнува в Германия днес, по този повод германският Съюз на застрахователите реши да изчисли какво е било богатството на малкия Исус.

Всъщност се оказва, че макар и роден в обор, Христос е бил милионер, ако легендите за даровете отговарят на истината.

Застрахователите изчисляват стойността на тамяна и мирото в днешни пари. През 2022 година килограм миро или килограм тамян струват между 120 и 190 евро.

„Тъй като преди 2000 години доставката на подобни продукти е била много по-трудна, приемаме, че те са били и съответно десетки пъти по-скъпи“, коментират от Съюза.

Застрахователите анализирали различни библейски картини и така направили изчисленията си. Тримата влъхви донесли и злато. Няма данни колко точно злато са дарили на Исус, но те често са изобразявани с ковчеже в ръце. Има записки обаче от ранното Средновековие, когато кралете често дарявали злато в сандъчета. Едно такова ковчеже съдържало около 5000 монети с размера на днешните 10 цента. Днешният цент има горе-долу размера на златния аврелий – обичайната монета за разплащане в Римската империя по времето на Исус.

Преди 2000 години обаче парите имат и много по-висока стойност от днес. Един аврелий е било месечното възнаграждение на занаятчия или легионер. Тоест в едно ковчеже са се събирали 400 годишни заплати на обикновен човек от онова време. Според застрахователите, обърнато в днешни пари, това прави около 240 000 евро. Към това се прибавят и скъпите миро и тамян, така че би трябвало даровете на влъхвите да са направили от Исус милионер още с раждането му.

„В Библията обаче няма никакви данни, че той е израснал в богато семейство, напротив. Затова и е възможно тримата влъхви да са дарили злато само в символично количество, а не цяло ковчеже. То вероятно е плод на фантазията на художници и скулптори през вековете след това“, заключават застрахователите.