През 2021 г. индексът на икономическа надежда сред населението на Русия е наближил абсолютния антирекорд в цялата история на наблюденията, възлизайки на минус 42 процентни пункта. Това показва анкета на "Галъп интернешънъл", чиито данни цитира руският в. "Свободная преса", пише днес БТА. 

Настроенията в Русия бяха по-мрачни само през 2013 г., когато индексът бе минус 43 процентни пункта. Дори през 1998 г., когато Русия обяви дефолт, жителите на страната вярваха малко повече в светлото й икономическо бъдеще (тогава индексът беше минус 41), отбелязва изданието.

Индексът на икономическа надежда се изчислява като разлика в броя на очакващите процъфтяване и очакващите трудности през следващата година. Измерва се в процентни пунктове, обяснява "Свободная преса".

Очаквания за икономически разцвет в Русия през 2022 г. имат едва 11 на сто от участниците в анкетата на "Галъп", а за трудности в икономиката се готвят 53 процента. Двайсет и четири на сто смятат, че положението ще остане без промяна, а други 12 процента не дават отговор.

Проучването показва, че хората в Русия гледат на икономическите перспективи с повече песимизъм, отколкото жителите на планетата като цяло. Тук впрочем жителите на страната се изравняват с европейците, сред които песимистите също са 53 на сто. 

В глобален мащаб обаче делът на очакващите икономически разцвет през 2022 г. е 26 процента, а 41 на сто прогнозират проблеми. Съответно световният индекс на икономическа надежда е минус 26 процентни пункта, заключава Галъп.