Шведският мебелен гигант ИКЕА (IKEA) ще увеличи цените средно с 9 процента заради нарастващите разходи за транспорт и суровини в контекста на инфлацията и проблемите с доставките, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

По-рано най-голямата мебелна верига в света съобщи, че наема повече кораби, купува контейнери и пренасочва стоки между складовете, за да се справи с нарушените вериги за доставка, но сега посочи, че вече се налага да прехвърли част от разходите върху потребителите, очаквайки сътресенията да продължат.

Собственикът на 90 процента от магазините на групата, "Ингка груп" (Ingka Group), съобщава, че цените ще нараснат средно с около 9 процента на нейните пазари, с известни разлики по места в зависимост от различния инфлационен натиск, както и проблемите със суровините и веригите за доставки.

"За съжаление, за първи път откакто по-високите цени започнаха да засягат световната икономика, ще се наложи да прехвърлим част от увеличението на разходите върху нашите клиенти", изтъкна в комюнике директорът по продажбите на дребно Толга Йончю.

Той допълни, че подобно на други сектори, ИКЕА продължава да се сблъсква със значителни затруднения с транспорта и суровините, които тласкат цените нагоре, а в близко бъдеще не се очаква това да спре. Като цяло увеличенията на разходите заради транспорта и поскъпването на доставките се усещат най-вече в Северна Америка и Европа.

Най-вероятно нарушенията в доставките ще продължат през по-голямата част от 2022 г., изтъква базираната в Нидерландия група.

"Ингка" притежава близо 400 магазина на ИКЕА, за разлика от друг основен холдинг на шведския гигант, "Интер Икеа" (Inter Ikea), който притежава марката и франчайза на марката по света.

Новината за увеличението на цените на ИКЕА идва в контекста на силно ускоряване на инфлацията по света, засилено от хаоса във веригите за доставки и недостига на основни стоки в световната търговия. Успоредно с това скачат и цените на суровините (дървесина, мед, стомана) и на енергията (бензин, газ, електричество).

В еврозоната инфлацията достигна 4,9 на сто на годишна основа през ноември, което е рекордно равнище от въвеждането на еврото през 1999 г. В САЩ цените са нараснали с 6,8 на сто миналия месец спрямо ноември 2020 г. - най-високото равнище от 39 години.