Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-възрастното животно в Софийския зоопарк индийската слоница Артайда е починала от старост, съобщиха от Зоологическата градина. Тя е била на преклонната за слоновете възраст от 58 години. 

През последните 10 години за нея са се полагали и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете, казват от зоологическата градина. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози са й направили профилактичен преглед с термоскенер като не са били констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. 

"Постепенно обаче Артайда загуби апетит и започна да се храни по-малко от обикновено, стана по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите ѝ, които ежедневно се грижат за нея, тя почина от старост", пишат от зоопарка.

Артайда е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк. 

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго - до около 60-65 год. възраст. 

Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.