СЛАВА АНАЧКОВА

Според окончателно приетия на второ четене бюджет на държавното обществено осигуряване, секторът ще разполага с 9,63 млрд. лева. От тях почти 8,4 млрд. са планирани за пенсии, а 1,16 млрд. лв. ще бъдат похарчени за социални помощи и обезщетения. Националният осигурителен институт пък ще получи малко над 2 млрд. лв., от които 1,94 млрд. лв. са записани като дефицит.

Останалите промени касаят основно размера на осигурителния доход и на някои обезщетения. Въпреки дебатите и критиките, парламентът вдигна минималния доход на земеделските производители и от 1 януари те ще внасят осигуровки върху 300 лв., а не върху 240 лв., както е сега.

Същият доход за самоосигуряващите се остава 420 лв., но максималния се вдига с 200 лв. до 2600 лева. Затова път обезщетенията при бременност и майчинство вече ще се изчисляват върху период от две години назад, като очакванията са това да намали държавните разходи по това перо. 

Що се отнася до пенсионната реформа, с промени в Кодекса за социално осигуряване се замразява възрастта за пенсия на сегашните нива (60 години и осем месеца за жените и 63 години и осем месеца за мъжете), но необходимия стаж се вдига с 4 месеца (до 35 години за жените и 38 години за мъжете). За сметка на това се предвижда увеличение на минималната пенсия на две стъпки  – от 1 януари тя ще бъде 154,5 лв., а от 1 юли – 157,44 лева.

Допълнително беше криминализирано невнасянето на осигуровки и от догодина всеки работодател, който си позволи да „пести” от вноските на служителите си, ще бъде наказван със затвор до 5 години или  с глоба до 2 хил. лева.