Публикацията на Клуб Z от вчера - за странните назначения в политическия кабинет на новата министърка Теодора Генчовска, състоящи се от предимно бивши кадри на Държавна сигурност, сред които и бившият председател на ДАНС Петко Сертов, предизвика днес реакции и в парламента.

Помолихме за коментар председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Генчовска е от квотата на ИТН в правителството.

"Без интервю, попитайте си във Външно министерство", лаконичен бе Йорданов.

Но пък после допълни: "това, което го пишете го няма" и че "нещата са в движение". На въпрос в движение откъм назначения или в движение откъм освобождаване на въпросните кадри, отново пренасочи към МВнР.

А после, "прихванат" вече от група журналисти, даде заявка:

"Няма да има нито един консултант от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи".

Иначе същите тези имена все още фигурират във вътрешната система за контакти на министерството:

По неофициална информация на Клуб Z, решението за назначаването на Сертов като съветник в политическия кабинет на дипломат номер едно ще бъде ревизирано по-късно през деня.

Озадачени от "движенията" в министерството бяха и от "Демократична България". Както е известно, коалицията е най-големият поддръжник на лустрацията, залегнала и в програмните й документи.

"Ще поставим въпроса с тези назначения пред коалиционните партньори", посочи съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Очаквано, реакция дойде и от ГЕРБ. Прочистването от кадрите на бившия репресивен комунистиески апарат във ведомството бе една от мисиите на първия външен министър на ГЕРБ, още в мандата "Борисов" 1 - Николай Младенов. То бе съпроводено със скандали, някои от освободените чрез прекратяване на задграничните им командировки дори съдиха министерствтото. Част от тях бяха възстановени на работа след това - вече от министъра на БСП в кабинета "Орешарски" - Кристиан Вигенин.

"Очаквах МВнР да опровергае или обясни назначенията на хора в пенсионна възраст от Държавна сигурност в политическия кабинет на министър Теодора Генчовска. Българските граждани заслужават да знаят с какво тези кадри от тоталитарното ни минало ще допринесат за дипломацията ни. Затова днес като народен представител ще помоля официално министър Генчовска да ни разясни кадровата си политика и експертизата, която е видяла в своя екип. Тепърва ще видим какъв сигнал дава тя с тези свои решения на кариерните дипломати и на международните ни партньори", посочи бившата външна министърка Екатерина Захариева (ГЕРБ).

А въпросите са:

1. Колко и на каква позиция са назначените от вас служители в политическия ви кабинет и в администрацията на МВнР, навършили пенсионна възраст и съпричастни към ДС?

2. За кои политики ще отговарят и по какви въпроси ще ви съветват въпросните служители?

3. Как очертаващата се тенденция да назначавате служители на ръководни позиции, отдавна навършили пенсионна възраст, съответства на политиката на правителството и на предприетите от вас действия за пенсиониране на редови служители и дипломати?

4. Ще продължите ли да назначавате служители и възнамерявате ли да предлагате посланици, принадлежали към ДС?

"Като част от демократичното семейство на Европейския съюз и съюзник в НАТО, Република България е длъжна да спазва определени стандарти както при провеждането на външната и вътрешната си политика, така и при назначенията, особено в ключовите министерства, каквото е и Министерството на външните работи.

През последните над 12 години в МВнР беше въведена практика да не се назначават хора, съпричастни към служби на тоталитарния режим, в политическите кабинети и като посланици. С изненада и възмущение разбрах, че за по-малко от седмица почти всички извършени от вас назначения с ръководни или съветнически функции в политическия ви кабинет са не само на хора, принадлежали към ДС, но и отдавна навършили пенсионна възраст.

В същото време сте връчили предизвестия за пенсиониране на над 50 държавни служители и дипломати, част от които на ключови за страната ни в този момент позиции", се посочва още в питането до Генчовска.