Петко Сертов е най-новото и най-младо попълнение в екипа на външната министърка Теодора Генчовска. 

Първият председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от учредяването ѝ на 1 януари 2008 г. до лятото на 2009 г., след това зам.-шеф на БОРКОР, после мистериозно изчезнал за месец от началото на декември 2014 до януари 2015 г. в Гърция, издирван безуспешно и появил се сам изневиделица, Сертов сега ще е съветник в политическия кабинет на външната министърка.

В екипа на Ганчовска вече са се наредили колеги на Сертов, представители на службите с още по-дълги биографии, започващи от времето на Държавна сигурност:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.  Началник на кабинета на министъра. Засега е известен с това, че гони всичките си посетители, които не се обръщат към него с "доктор Петев". Изключение прави за министърката, разбира се.

Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС.

Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството, което би било скандално предвид преклонната му възраст.

"Клуб Z" попита днес писмено пресцентъра на МВнР вярно ли е, че Сертов става част от политическия кабинет на министъра и помолихме за отговор до 17 ч днес, но такъв не получихме. Вместо това ни помолиха неофициално да изчакаме още, но към 18,20 ч решихме, че ще публикуваме информацията, след като името на Петко Сертов се появи в телефонния указател на вътрешната страница на МВнР, достъпна за всички работещи в централното управление. 

Петко Сертов фигурира вече като съветник в телефонния указател на МВнР.

Най-младият съветник на Генчовска - роден през 1956 година

Петко Сертов, роден през 1956 г., ще е най-младият в политическия екип на външната министърка, но въпреки това в пенсионна възраст. 

Той завършва ВИИ „Карл Маркс“ със специалност „Финанси, счетоводство и контрол на външнотърговската дейност“.  Разпределен е да работи в „Химимпорт“. През 1984 г.  започва професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление (за контраразузнаване) на Държавна сигурност.

Постъпва в новосформираната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в началото на 1991 г. в сектор „Международен тероризъм". През 1992 г. завършва двугодишен курс френската академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи в Лион, Франция. От 1992 до 1994 г. е началник направление „Тероризъм и наркотици“ в ЦСБОП, а от 1994 до 1995 г. е началник направление „Наркотици“ в ЦСБОП. От 1995 до 1997 г. е началник на служба „Международно сътрудничество“ на МВР.

От 2001 г. е член на обществения съвет по „Европейска и евроатлантическа интеграция“ към Президента на Република България. През 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурността на Министерския съвет.

На 27 декември 2007 година е назначен за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.  От 2011 г. до март 2013 е заместник-директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП), известен като БОРКОР.

На 8 декември 2014 става ясно, че от 5 декември 2014 той е в неизвестност. След като оставя двата си мобилни телефона у дома, той напуска жилището си и оттогава съпругата му няма информация къде е. По-късно от записи на видеокамери става ясно, че е отпътувал в посока Гърция с лек автомобил.

На 12 януари 2015 г., Сертов се завръща в страната. Обяснил, че претърпял лек пътен инцидент и бил в болница, след което бил пуснат да се прибере.

Неудобните пенсионери

Докато се обгражда с пенсионери в политическия кабинет, Теодора Генчовска е решена да отчете пред премиера, че е освободила навършилите възраст за пенсия дипломати. Заедно с пенсионера Петьо Петев, който настоява служителите да го наричат "доктор Петев", те са решили да изпратят на грижите на Националния осигурителен институт около 50 души от централното управление, като единствено са решили да изчакат осемте действащи посланици, навършили пенсионна възраст, да изпълнят мандатите си в чужбина, преди да ги проводят в почивка. 

Тъй като все още служителите не знаят, няма да разкрием имената им.