Всички държави, граничещи с Германия, освен Люксембург, започнаха да затварят граници или да налагат строги ограничения, които ще важат през коледните и новогодишните празници. Берлин обяви, че във вторник ще обсъди затягане на контрола и на германска територия.

Причина за тези действия е новият вид на коронавируса, „Омикрон“. Вече се знае, че той заразява два пъти по-бързо от предния вариант „Делта“. Новият здравен министър Карл Лаутербах обяви, че засега не се обмисля локдаун, но най-вероятно ще се ограничи броя на контактите по празниците.

Заради новия вариант само ваксинацията не е достатъчна, за да ограничи наплива към болниците. Тъй като в Германия броят на неваксинираните е сравнително голям в сравнение с другите западни държави – около 30%, се очаква тежестта върху болниците да нарасне неимоверно през следващите седмици. Затова вече се взимат мерки. Болниците се зареждат с всичко необходимо, а кампанията за ваксиниране на неимунизираните и с трета доза продължава и през празниците.

„Вариантът „Омикрон“ съчетава няколко лоши свойства едновременно и това поражда големи опасения. Той заразява два пъти по-бързо повече хора, като засяга и преболедували и неваксинирани повече от всеки друг вид досега. Поради тази причина Дания, Норвегия, Нидерландия и Великобритания започнаха да налагат строги ограничения в очакване на невиждана досега вълна“, коментираха специалисти.