Може ли един неточен туит да промени програмата на министър-председател? Оказва се, че да. 

Премиерът Кирил Петков все пак ще пътува за Брюксел в петък, но не за участие в Европейския съвет, а за да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Как започна всичко? В туит, приветстващ избирането на Кирил Петков на поста, пиар екипът на Урсула фон дер Лайен написа, че очаква Кирил Петков с нетърпение на Европейския съвет в Брюксел. Без да проверява в постоянното ни представителство, че на лидерската среща България ще бъде представлявана от президента Румен Радев. За страната ни е обичайно президент да отива на Европейски съвет, когато управлява служебен кабинет, но е имало случаи президентът Росен Плевелиев да участва и при редовно правителство. 

 
Междувременно от Европейската комисия коригираха туита на председателката Урсула фон дер Лайен, но това породи оживени дискусии у нас. Наложи се и премиерът Кирил Петков да се обяснява.
 
"В момента със съществуващите кризи, предпочитам първата ми поява да не е в Брюксел, защото трябва да приоритизирам. Президентът Румен Радев ще представи България", каза Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос след заседанието на Министерския съвет.
Същевременно обаче екипът му е сондирал не може ли все пак премиерът да отиде до Брюксел за двустрани срещи и е получил потвърждение.
 
Преди час щаб-квартирата на НАТО обяви, че ще има среща между генералния секретар Столтенберг и Кирил Петков в петък, 17 декември, след което двамата ще отговарят на въпроси в 10:30 ч българско време.
 
Потвърждение има и от Европейската комисия, пише “Юроактив”, макар това все още да не е отразено в публичната работна програма на Урсула фон дер Лайен.