Дека Далак е първата сомалийска мигрантка, която става кмет на американски град, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Далак, която е на 53 години, стана кметица на Южен Портланд, който е четвъртият по големина град в Мейн. Тя е напуснала Сомалия в началото на 90-те години, след избухването на война, а през 2008 г. се е установила в крайбрежния град с население от около 25 хиляди души, след като е намерила работа в социалната сфера.

Гласоподавателите са избрали Далак за член на градския съвет на Южен Портланд през 2018 г., а 7-членният борд тази година я избра за кмет на града.

Тя каза, че е избрана след години доброволческа дейност и след като е изградила връзки с местната общност чрез кампания, водена от врата на врата, както започват кариерите на безброй политици преди нея.

Джайлани Хюсеин, изпълнителен директор на мюсюлманска организация за защита на гражданските права, който е проследил издигането на сомалийски политици в САЩ, потвърди, че Далак е първата, която става кмет на американски град.

Избирането й следва тенденция на засилено политическо участие на сомалийски мигранти през последното десетилетие, каза Хюсеин. Също така е забележително, че Далак е избрана в град, в който няма голям сомалийски електорат, от което са се възползвали някои новодошли в политиката в Минесота, допълни той.

"Нейната победа е абсолютно уникална и също така показва, че американците от сомалийски произход участват в демокрацията, а не просто гласуват", каза той.

Сега в САЩ има избрани около 30 длъжностни лица със сомалийски произход, докато през 2006 г. нямаше нито един, каза Хюсеин. Най-високо се е издигнала представителката на Демократическата партия от Минесота Илхан Омар, която през 2018 г. беше избрана за член на Камарата на представителите в американския Конгрес.

Сомалийските мигранти постепенно усилват влиянието си в Мейн, където поне през последните 2 десетилетия са били заселени малко сомалийци.

Сега те наброяват над 10 хиляди и сомалийското население е базирано предимно в Люистън, където Далак е живяла няколко години, и в Портланд.

Южен Портланд, където 90 процента от населението е бяло, има по по-малка сомалийска общност от тези градове.

Далак каза за своя мандат като кмет, че планира да се фокусира върху многообразието, опазването на околната среда и върху изграждането на жилища на достъпни цени.

"Ние сме приобщаващ град и искаме хората да се чувстват по този начин когато са тук", каза Далак.