Три партии - социалдемократите, Зелените и свободните демократи - подписаха днес споразумение за коалиционно правителство в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това открива пътя за одобряването на новия кабинет от парламента утре - малко повече от два месеца след изборите на 26 септември. В сряда социалдемократът Олаф Шолц ще замени като канцлер християндемократката Ангела Меркел, която се оттегля след 16 години на поста.

Лидерите на трите партии, които ще сформират следващото германско правителство, подписаха коалиционно споразумение на церемония в музея Футуриум в центъра на столицата Берлин тази сутрин. 

Споразумението, по което миналия месец работиха Германската социалдемократическа партия на Шолц, природозащитниците от „Зелените“ и бизнесориентираната Свободна демократическа партия, получи силна подкрепа през последните дни от членовете на трите партии и разчисти пътя пред избирането утре на Шолц за канцлер от парламента, където новата коалицията - неуправлявала досега на национално ниво - има солидно мнозинство, отбелязва Асошиейдет прес.

Усилията за ограничаване на климатичните промени ще са сред основните приоритети за новия кабинет, особено за зелените. Други приоритети ще са модернизацията на най-голямата икономика в Европа и въвеждането на по-либерални социални политики. Преди всичко това обаче правителството е изправено пред непосредствената задача за намаляване на рекордно високия брой на заразени с коронавируса.

"Казахме, че искаме да постигнем по-голям напредък, и от тази седмица нататък искаме да работим за напредък", каза Кристиан Линднер, лидерът на свободните демократи, който ще стане министър на финансите. "Нямаме илюзии - изправени сме пред огромни предизвикателства", продължи той.

Споразумението между трите партии, които имаха значителни различия преди изборите през септември, беше договорено относително бързо и - поне така изглеждаше в публичното пространство, в неочаквана хармония.

"Ако доброто взаимодействие, с което работехме, докато сформирахме правителството, продължи, това ще е много добре за задачите, които ни предстоят", каза Шолц.

Той призна, че справянето с пандемията ще изисква от управляващите всичките им сили и енергия.

Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години, не се кандидатира за пети мандат. След загубата на изборите нейният десноцентристки съюз ще бъде в опозиция=