Вносителят на предложенето за изплащане на общо около 4 млн. лв. на Германия, неприето, но обнародвано в "Държавен вестник", трябва да се притеснява от наказателна отговорност.

Това заяви в парламента червената Мая Манолова, която коментира казуса с т.нар. поправка Мери Джейн 2. Манолова уточни, че става въпрос за икономическия министър Божидар Лукарски, въпреки че под постановлението стои подписът на премиера Бойко Борисов. Затова и от БСП направиха заключението, че става въпрос за престъпление, извършено от правителството като Борисов се е подписал под документ с невярно съдържание.

Според червените неслучайно споразумението с немското икономическо министерство било подписано след срещи на президента Росен Плевнелиев и на Борисов в Германия.

Не стана много ясно обаче дали левицата смята да сезира прокуратурата. Манолова посочи само, че е логично обвинението да направи това само, т.е. да се самосезира. Иначе в БСП ще атакуват споразумението с Германия пред ВАС, а ако се наложело и пред Конституционния съд.

Манолова направи изявлението си на фона на искането на парламентарната шефка Цецка Цачева да се откаже от депутатския си имунитет, за да може да я съди.

"Главният прокурор е този, който може да иска падане на имунитета на народен представител. Г-жа Цачева се изживява като главния прокурор. Но той се казва Сотир Цацаров", отвърна задочно на парламентарната шефка червената депутатка.

Конфликтът между Цачева и Манолова се разрази в сряда в Народното събрание, след като Манолова упрекна Цачева, че също носи отговорност за казуса с "Държавен вестник". Социалистката определи случващото се като "фалшификация".

"Готова съм да платя всяка цена, за да защитя българския парламентаризъм и българския данъкоплатец", заяви с патос червеното острие.