Апелативният съд в Себха, в южната част на Либия, постанови днес, че Сейф ал Ислам, може да се кандидатира за президент на страната, предадоха световните агенции.

Синът на либийския диктатор Муамар Кадафи обжалва по-рано днес пред този съд решението на Висшия избирателен орган да отхвърли кандидатурата му, защото не отговаряла на разпоредбите на избираелното законодателство.

Решението на апелативния съд стана повод за сцени на бурна радост в Себха. Там десетки привърженици на Сейф ал Ислам се бяха събрали пред сградата на съда. Преди това няколко поредни дни адвокатът на сина на Кадафи не можеше да се добере до сградата и да подаде жалбата срещу решението за отстраняване от президентската битка. Причината за това бе, че въоръжени привърженици на силния човек на либийския изток Халифа Хафтар бяха блокирали достъпа до съда. Самият Хафтар също е кандидат за презиент. Едва днес тези поддръжници се оттеглиха от периметъра на съда и позволиха на трима съдии и на адвоката на Сейф ал Ислам да влязат вътре.

Сейф ал Ислам, който е на 49 години, бе осъден на смърт през 2015 г. след дело по бързата процедура, но после бе амнистиран. Той изчезна от публичния живот за известно време, но през ноември депозира кандидатурата си за президент, залагайки на подкрепа от онези, които изпитват носталгия към бившия режим и са разочаровани от безкрайния политически преход в страната и от хаоса.

Президентските избори в Либия са предвидени за 24 декември, а месец по-късно ще има парламентарен вот. До тях се стигна след продължителен преговорен процес, направляван от ООН. Изборите би трябвало да обърнат страницата в историята на Либия след десетилетие на конфликт, последвало свалянето от власт през 2011 г. на Муамар Кадафи.