Днес Ангела Меркел се оттегля окончателно от политиката. Канцлерката ще бъде изпратена с тържествена церемония, каквато се полага на всеки канцлер, който напуска поста си.

Оркестърът на Бундесвера ще свири тържествено в нейна чест, като част от музиката е по специалното желание на самата Меркел. Тя си е пожелала да чуе шлагера на прочутата германска певица и актриса Хилдегард Кнеф „За мен трябва да валят червени рози“. „За мен трябва да валят червени рози, трябва да ми се случат нови чудеса, да се държа надалеч от старото и да се разгърна наново“, пее Кнеф в хита си. Освен него Меркел е помолила да й изсвирят и църковния „Велики Боже, ний те славим!“ Канцлерката е дъщеря на пастор и е вярваща протестантка. Третата мелодия, която си е пожелала, изненадала най-много оркестъра. Тя е помолила да й изсвирят и пънк-парчето на Нина Хаген „Забрави цветния филм“. Самата Хаген често е разказвала, че е написала тази песен, за да се опита да избяга от черно-белия свят на социализма.

Типично за Меркел, канцлерката ще работи през целия ден преди церемонията и дори участва за последен път в решаване на поредната криза. Днес тя разговаря с премиерите на провинции, за да решат какви нови мерки да бъдат наложени, за да се справи Германия с четвъртата и петата вълна на пандемията.

Церемонията започва веднага след заседанието. На нея са поканени 50 от министрите, с които е управлявала през години, както и хора от близкото й обкръжение. Почетен гост е президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Церемонията, с която се изпращат канцлерите в Германия, се прави още от 16-ти век. Военен оркестър свири различни песни, палят се специални факли. 

Диригентът на военния оркестър призна, че желанията на Меркел силно ги изненадали, тъй като не разполагали с нотите нито на Кнеф, нито на Хаген и се наложило ускорено да изучават двете песни.