Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Международният ден на ягуара днес се оказа повод за поредния профилактичен преглед на женския ягуар Крейзи от Столичния зоопарк. Голямата котка е вече баба по критериите на своя вид - тя е на достолепната възраст от 17 години и два месеца, докато сред природата няма данни за животно от същия вид, доживяло до повече от 12 години.

Интубирана и с пълна упойка, Крейзи беше прегледана от лекари от Централната ветеринарна клиника в София. Направени са ѝ пълни кръвни изследвания и компютърна томография, а д-р Йорданова обработи рана в областта на лакътя, която безпокоеше лекарите отдавна. Сега Крейзи вече е добре, бодра и излязла от упойката. 

Преди месец и половина Крейзи беше на още по-подробен преглед. Бяха изрязани ноктите и прегледани зъбите ѝ. Наложи се да й бъде направена и кратка хирургическа интервенция на лакътя за отстраняване на абсцес. Ягуарът Крейзи беше претеглена и се оказа че теглото й е в норма - тежи 67 килограма.

Въпреки че ягуарите се срещат в природата единствено в Южна и Централна Америка, Крейзи никога не е била на друг континент. Тя си е ловчанлийка, родена през 2005 г. в тамошния зоопарк, който преди време стана лобно място на ягуара Алонсо, разстрелян при бягство от клетката си. Сега Алонсо е препариран и е изложен в природонаучния музей в Черни Осъм (който би трябвало да представя животински видове, произхождащи от Средна Стара планина), докато Крейзи все още се радва на старините си в столицата.

Въпреки напредналата си възраст, Крейзи е енергична и често си играе със своя партньор Наварино, който е две години по-млад от нея. Любимото й лакомство са сурови яйца. 

Освен Крейзи, на периодични профилактични прегледи се подлагат и лъвът Славчо, и персийският леопард Дан. Славчо също е доста възрастен, докато Дан все още е способен за размножаване, но не харесва вече две женски. Сега си има нова булка от Унгария на три години.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.