Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С 38% се увеличават площите за миене в Столична община през следващата година, похвали се пред БТА председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Друга мярка за по-чист въздух в София е намаляването на трафика.

"Основните приоритети в бюджета на София за 2022-а година са спасяване на градския транспорт, увеличаване на парите за почистване на града и строителство на големите инфраструктурни обекти, с които ще модернизираме и свържем големите пътни артерии, за да облекчим трафика", обясни Георгиев.

Както стана ясно преди дни от официалните данни на СЗО, основните замърсители на столицата са три - изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността. 

Идеята на миенето на улиците е да намали количеството фини прахови частици в атмосферата. Няма обаче нито едно изследване в последните две десетилетия по света, което да потвърждава, че този подход има дългосрочен ефект или какъвто и да е ефект. Доклади от Европа и света сочат, че в най-добрия случай миенето на улиците отлага кога опасните за здравето ни ФПЧ ще влязат в белите ни дробове - с няколко дни, докато изсъхнат.

В началото на месеца Софийският градски съд прие решение, с което осъжда Столичната община за мръсния въздух. С него СГС задължи "Московска" 33 в срок от 12 месеца да предприеме редица мерки "да преустанови бездействието си", като изграждане на цялостна велоалейна мрежа, изграждане на етажни паркинги в кварталите и около търговските зони, обособяване на паркове в зоните с най-голямо замърсяване. 

Междувременно в началото на ноември Европейската агенция по околна среда изтъкна, че замърсяването на въздуха увеличава шанса за респираторни заболявания, които са рисков фактор за болните от COVID-19. София е и сред най-мръсните европейски столици, и сред тези с най-много жертви от вируса на глава от населението.

Коментари

.....

Естествено, че има значение миенето на улиците - все едно да подлагаме на съмнение миенето на ръцете ни или дори ваксинацията. При движението на стотици хиляди МПС е напълно нормално да има и по-голяма запрашеност (отделно това, че мнозина паркират където им падне или от техниката по строежите също се наслагва прах по улиците). По времето на соца улиците и в София, и в другите ни градове се миеха редовно - може би защото са били по-глупави от днешните "експерти". С интерес ще следя ефекта от това дело, както и в Пловдив и как въздухът и на двете места ще стане кристален - било сега, било при кметуването на някой от Промяната. В Атина, които също са по-прости от нас, и досега не могат да се отърват от традиционния смог (а релефът там е подобен на софийския).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.