С 38% се увеличават площите за миене в Столична община през следващата година, похвали се пред БТА председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Друга мярка за по-чист въздух в София е намаляването на трафика.

"Основните приоритети в бюджета на София за 2022-а година са спасяване на градския транспорт, увеличаване на парите за почистване на града и строителство на големите инфраструктурни обекти, с които ще модернизираме и свържем големите пътни артерии, за да облекчим трафика", обясни Георгиев.

Както стана ясно преди дни от официалните данни на СЗО, основните замърсители на столицата са три - изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността. 

Идеята на миенето на улиците е да намали количеството фини прахови частици в атмосферата. Няма обаче нито едно изследване в последните две десетилетия по света, което да потвърждава, че този подход има дългосрочен ефект или какъвто и да е ефект. Доклади от Европа и света сочат, че в най-добрия случай миенето на улиците отлага кога опасните за здравето ни ФПЧ ще влязат в белите ни дробове - с няколко дни, докато изсъхнат.

В началото на месеца Софийският градски съд прие решение, с което осъжда Столичната община за мръсния въздух. С него СГС задължи "Московска" 33 в срок от 12 месеца да предприеме редица мерки "да преустанови бездействието си", като изграждане на цялостна велоалейна мрежа, изграждане на етажни паркинги в кварталите и около търговските зони, обособяване на паркове в зоните с най-голямо замърсяване. 

Междувременно в началото на ноември Европейската агенция по околна среда изтъкна, че замърсяването на въздуха увеличава шанса за респираторни заболявания, които са рисков фактор за болните от COVID-19. София е и сред най-мръсните европейски столици, и сред тези с най-много жертви от вируса на глава от населението.