Едва ли има друга група от български имигранти в света, които да имат щастието да гледат най-добрите театрални постановки, най-новите български филми и да се срещат с най-популярните български писатели на територията на новата си родина. Заслуга за това има една инициатива, която днес навършва пет години.

„Арт театър“ и създателят му Катя Костова стоят зад поредица театрални спектакли и филмови представяния пред българската публика в градове в цяла Германия. Идеята за този проект хрумва на Катя Костова преди пет години, когато кани Татяна Лолова да изнесе моноспектакъла си „Дуенде“ в Берлин.

Оттогава българите в Германия са се срещали с десетки свои любимци. „Островът“, „Хората от Оз“, „Театър, любов моя“ са постановки, които препълват и залите в Берлин, Хамбург, Мюнхен или Кьолн. Успоредно с театралните постановки „Арт Театър“ започва да кани и на филмови премиери най-новите български филми.

В момента на турне в Германия по тяхна покана са Яна Маринова и Свежен Младенов с „Любовни писма“. Заедно с Георги Тошев театърът ражда и идеята известни артисти да четат известни автори. Така българите в Германия се сдобиват с възможността и редовно да се срещат с любими писатели.