Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само за първите девет месеца на настоящата година българският износ продължава да расте и до септември включително възлиза на 49,5 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на БНБ. 

Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в България на тема "Българска икономика, търговия и туризъм", организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, съобщиха от икономическото ведомство, цитирани от БТА. 

"Износът е с над 23 на сто повече спрямо миналата година, когато нивата бяха значително по-ниски заради пандемията. Постигнатото от българските експортно ориентирани компании обаче е по-добро и в сравнение с предпандемичната 2019 г., което е доказателство за постепенното възстановяване на икономиката", е казала Везиева. 

По думите й само за месец септември 2021 г. общият износ на стоки възлиза на над 6 млрд. лв. и нараства с близо 26 на сто на сто спрямо същия месец на предходната година.

Икономическият министър е подчертала, че българската икономика е експортно ориентирана и силно отворена, като търговията е нейна съществена част, която осигурява растеж и създава работни места.

"Насърчаваме и се стремим да привлечем все повече инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност, както и да подпомагаме експортно ориентирани компании", е допълнила тя.

Служебният министър е изтъкнала пред представителите на чуждестранния дипломатически корпус, че ЕС е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, като над 50 на сто от търговията на България е със страните от Съюза, но развитието на отношенията с партньорите от трети страни също са от изключително значение за външноикономическата ни политика.

Везиева е заявила още, че България е на много важен кръстопът между Европа и Азия и притежава изключително културно наследство и традиции. По думите й страната ни след 10 години трябва да се е превърнала в държава, в която кръговата икономика вече е факт и в която зеленият преход е почти приключен.

"Стремим се да превърнем България в държава, където малкият и среден бизнес наистина е гръбнакът на икономическото ни развитие, създавайки устойчивост и висок стандарт на живот. Място без корупция, част от европейския дом и в същото време, запазило своята национална идентичност", е казала тя.

Министърът на икономиката е обявила, че служебното правителство работи и в посока подобряване на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори и изсветляване на бизнес средата, които вече се забелязват и се оценяват положително. 

"България отбеляза спрямо 2020 г. подобрение с 5 места в класация на Global Risk Profile, който публикува Глобалния индекс на публична и частна корупция", е добавила Везиева.

Тя е казала още, че страната ни има потенциал да привлича инвестиции и да предоставя благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

"Имаме изключително развит IT сектор и в момента част от приоритетите на служебния кабинет, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с това този потенциал да прелее във високите технологии и в останалите индустрии", е добавила Везиева.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.