Нюйоркското кино Sunshine Cinema от веригата Landmark отмени премиерата на черната комедия "Интервю", в която е показано убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Това стана след заплаха от хакерите, които по-рано атакуваха продуцентската компания Sony Pictures. Същите (или подобни) хакери обещаха да устроят атаки, "подобни на терористичните актове от 11 септември", ако кината не се откажат да прожектират спорния филм, съобщи Variety.

Изданието припомня, че миналата седмица главните герои във филма Джеймс Франко и Сет Роугън присъстваха на предпремиерна прожекция в Лос Анджелис и мероприятието мина мирно и тихо. Вчера (вторник, 16 декември) обаче актьорите отмениха всичките си срещи с пресата. Освен това добродушният на вид комик Роугън не се появи в ефира на предаването Late Night with Seth Meyers, както бе обявено. Отменено е и гостуването на Роугън и Франко в шоуто The Tonight Show Starring Jimmy Fallon днес.

Компанията Sony вече съобщава, че кината масово се отказват от прожекциите на "Интервю". Една от първите вериги киносалони, която категорично отхвърли "Интервю" от страх, е Carmike Cinemas. Американските служби за безопасност резследват доста заплахи по адрес на кината, но засега не са стигнали доникъде.

Групата хакери (предполага се, че са от Северна Корея), която атакува засега само вербално Sony Pictures, обещава, че който отиде в кино да гледа "Интервю", ще го постигне "горчива участ" и призовават живущите около вътросните кина да напуснат спешно домовете си, защото щели да бъдат разрушени от взривната вълна.

Междувременно неназован чиновник от Департамента по вътрешна безопасност на САЩ (DHS) заявил, че до настоящия момент няма никакви убедителни данни, които да потвърждават подготовка за терористични актове срещу киносалони, предаде SkyNews.

Контратерористичните подразделения на полицейските департаменти в Ню Йорк и Лос Анджелис обаче приемат заплахата насериозно и техни агенти ще бдят около и във всеки киносалон, прожектиращ "Интервю". Премиерата на филма е планирана за 25 декември и накрая може да се окаже, че единственото, постигнато от хакерите (или някой друг?) е непостигана досега реклама за продукцията.

По-рано сюжетът на черната комедия предизвика бурното недоволство на севернокорейските власти и на създателите на "Интервю" им се наложи да посмекчат някои кадри и епизоди. Един от тях е моментът, в който главата на Ким Чен Ун се пръска на кървави парчета. След намесата на компютърджиите от спецефектите главата на Ким пак се пръска, но е деликатно обвита в огнени кълбета и самото разглобяване на черепа не се вижда.

Миг преди...