Държавният оператор на газопреносна система на Украйна заяви в сряда, че няма признаци, че руският енергиен гигант "Газпром" е планирал да изнася допълнителни количества природен газ за Европейския съюз през следващата година, предаде Ройтерс. Предположението е въз основа на резултатите от търговете за капацитет на газопроводите, пише БНР. 

Припомняме, че от няколко дни "Газпром" обещава, че ще увеличи доставките, за да подпомогне борбата с високите цени, но явно това за момента не се случва. 

Киев продължава да обвинява Москва, че използва енергията като оръжие срещу Европа. Москва пък отрича, като многократно заяви, че изпълнява договорните си задължения за природен газ.

"Според резултатите от търгове, „Газпром“ не планира да увеличава доставките на газ за ЕС през декември или през първото тримесечие на 2022 г.“, заяви във фейсбук ръководителят на украинския газопреносен оператори (Оператор на газотранспортната система на Украйна, или ОГТСУ) Сергей Макогон.

Той каза, че максималният обем на руския транзит към Европа би възлизал на 109 милиона кубически метра на ден, в съответствие с действащото споразумение за транзит на газ между Украйна и Русия.

Междувременно във вторник германският енергиен регулатор спря процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток 2", който да доставя газ за Европа по дъното на Балтийско море, създавайки по този начин нова пречка пред спорния проект.

Новината предизвика рязко поскъпване на природния газ, като вчера късно следобед цената на горивото на нидерландския хъб TTF се повиши с над 11% към 91,50 евро за мегаватчас, достигайки най-висока цена от близо месец насам (от 20 октомври 2021 г.).