Третите поред парламентарни избори за годината изненадаха доста неприятно някои дългогодишни политици, които остават извън Народното събрание. Това се дължи на първото място на новата формация “Продължаваме промяната”, каято получава 67 мандата, които, естествено, са за сметка на депутатски кресла, окупирани от досегашните партии. 

Парламентарната група на ГЕРБ няма да има възможност да се радва на присъствието на Цвета Караянчева, бившата председателка на Народното събрание, чието реноме сериозно пострада след изтекли разговори на Бойко Борисов. Тя бе водач в Кърджали и там наистина има един мандат, който не отива при ДПС, но се пада на новата партия “Възраждане”. Друг бивш председател на парламента от ГЕРБ - Димитър Главчев, също не успява да вземе мандат.

Лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев втори пореден парламент остава извън борда въпреки комсомолския плам, с който се хвърляше в кампанията и няколкото гафа, които допусна. Сред тях бе изявлението, че Иван Тодоров от “Сиела” дарил 100 лв. за "Демократична България" (оказа се друг човек) и че изявлението на двама американски сенатори за корупцията у нас е тяхно лично мнение (а по-късно бе публикувано на страницата на сенатската комисия и от посолството на САЩ).

От БСП и ДПС влизат всички емблематични и важни фигури за партиите. Столетницата се разделя с бойци от втория си ешелон - Стоян Мирчев и Крум Дончев.

Бившата сензация на политическата сцена - “Има такъв народ”, също понася свидна жертва. В парламента няма да влезе легендарната вече експертка по пенсиите Мика Зайкова, която два пъти поред откриваше новите парламенти, тъй като бе най-възрастна сред депутатите. Тепърва ще се изяснява кой ще е доайенът този път.

Две от остриетата на “Демократична България” - Стефан Тафров и Велизар Шаламанов, също не получават депутатски места. Тафров подаде оставка от ръководството на ДБ. А Велизар Шаламанов заяви във фейсбук:

“Ето и развръзката в област Пловдив. Успех на избраните представители от областта! След 2 кратки парламента през тази година е време да продължа по основния си път напред. Нека нашата област процъфтява от труда на хората и подкрепата на Парламента ни.” 

Все пак не бива да забравяме и отпадналия цял звезден отбор на ИБГНИ начело с Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, без които атмосферата в пленарната зала сигурно няма да се разгорещява толкова.