Американският журналист Дани Фенстър беше освободен от затвора в Мианма, след като беше осъден на 11 години затвор от военен съд преди три дни.

Неговият работодател, англоезичният новинарски сайт Frontier Myanmar, каза, че е взел самолет от Мианма.

Генерал-майор Зау Мин Тун, говорител на военните, които поеха властта с преврат през февруари, потвърди пред Би Би Си, че Фенстър може да напусне страната.

Фенстър беше задържан през май, когато се канеше да лети обратно за САЩ.

Той е един от десетките журналисти и като цяло хиляди хора, които бяха задържани след преврата.

В изявление държавният секретар на САЩ Антони Блинкън приветства освобождаването на Фенстър, който според него е бил "неправомерно задържан в продължение на почти шест месеца".

„Радвам се, че Дани скоро ще се събере отново със семейството си. Продължаваме да призоваваме за освобождаването на други, които остават несправедливо затворени“ в Мианма, каза Блинкън.

Фенстър, който беше главен редактор на Frontier, беше осъден за нарушаване на имиграционния закон, незаконно сдружаване и насърчаване на несъгласие срещу военните.

Тогава миналата седмица  му бяха повдигнати две допълнителни обвинения - за бунт и тероризъм, които носят максимален срок доживотен затвор.

Освобождаването на Фенстър изглежда е договорено от бившия посланик на САЩ и преговарящ за заложници Бил Ричардсън, който е в Мианма.

Ричардсън каза, че Фенстър ще лети за дома през Катар.