Руската рубла падна до незапомнено ниски нива спряма международните валути. Как това може да се отрази на България? Според анализатори пониженият курс може да засегне износа на български стоки и пазара на недвижими имоти, където в някои сегменти като морските апартаменти, "братушките" са основен играч.

Ето мненията на някои от водещите български икономисти:

Спадът на рублата може да оскъпи българските продукти на руския пазар, казва Петко Вълков, изп. директор на "Конкорд Асет Мениджмънт".

"Но по-лошото е, че може да намали сериозно интереса на руските купувачи към български имоти особено по Черноморието, като вероятно много от тях даже ще се опитват да продават недвижима собственост", добавя той.

Рублата отдавна не е резервна валута във външната ни търговия, казва финансовият експерт Румен Гълъбинов. Русия ни продава енергоизточниците си срещу долари, а износителите ни сключват договорите си в международни валути, така че спадът на валутата няма да е проблем, добавя той.

Но Гълъбинов смята, че една евентуална икономическа криза може да доведе до безредици в страната, което да засегне вътрешния пазар и съответно, да удари вноса.