Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Социологът проф. Георги Фотев е носител на тазгодишната награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“.

Това съобщиха от Нов български университет.

Наградата се връчва за пети път, а мотивите на журито бяха„… за неговите заслуги за развитието на социологията в България, за дейното му участие в утвърждаването на гражданското висше образование чрез мисията на частните университети, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности“.

„Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това – аз съм напълно съгласен с нея (Джейн Остин) – тя слага последователността. Да бъдем последователни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта сега да приема тази награда на неговото име!“ – каза при връчването на приза проф. Фотев.

Георги Фотев е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Автор е на голям брой научни публикации у нас и в чужбина.

Той е национален програмен директор на Европейското изследване на ценностите (European Values Study). Той е действителен член на European Academy of Sciences and Arts от 1993 г.

Три мандата е директор на Института по социология към БАН.

Сред основните му трудове са книгите: Социална реалност и въображение (1986, изд. на гръцки език в Атина, 1996), История на социологията, том 1-2 (1993), Другият етнос (1994), Ethnicity, Religion and Politics (1999), Криза на легитимността (1999), Граници на политиката (2001), Диалогична социология (2004), Дисциплинарна структура на социологията (2006), Дългата нощ на комунизма в България (2008), Ценности срещу безпорядък (2009), Българската меланхолия (2010), Сфери на ценностите (2012), Смисъл и разбиране (2014), Човешката несигурност (2016).

В чест на проф. Георги Фотев е публикуван монументалният сборник Светове в социологията (2006) с участие на негови ученици, колеги и на световни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и др.

На церемонията по връчване на Наградата за хуманитаристика прие своя плакет и миналогодишният лауреат – диригентът на Софийска филхармония Найден Тодоров. Събитието не се проведе заради противоепидемичните мерки.

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата, и университетски мениджър.

Тя се връчва всяка година на 2 ноември, рождената дата на проф. Богданов.

Отличието е за постижения в сферата на хуманитаристиката.

Журито е в състав: проф. д-р Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (Председател на журито) и д-р Христо Чукурлиев.

Досегашни носители на приза са поетът Борис Христов, проф. Михаил Неделчев, Снежина Петрова и Георги Гочев за проекта им „Медея“ и диригентът Найден Тодоров.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.