Управляващите са затворили първо училищата, а не баровете и ресторантите, защото това е най-лесно приложимата мярка. Това каза пред БНР бившият премиер Иван Костов.

"Това е необяснимо, това е неправилно", категоричен бе той.

Според него е трябвало да се затвори всичко друго, за да могат учениците да продължат да ходят на занятия.

Костов изтъкна, че образователната система е най-дисциплинирана.

"Виждате какво става с ресторанти и нощни заведения. Учителите и учениците са послушни. Най-лесно приложимата мярка се прилага.

Най-трудно приложимите и най-ефективните не се прилагат заради съпротива. Няколко души излизат, размахват пръсти и се самонавиват, понеже ги дават по телевизията", каза Костов.

И допълни:

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна."

Според Костов искането на оставката на здравния министър е следствие от зловреден популистки синдром на БСП

"Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения", заяви бившият премиер.

Костов посочи, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на "принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото". 

"Липсата на доверие във властите, на което се дължи отказването от ваксиниране, от спазване на мерките, е следствие на принудата.

Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда - лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат", коментира Костов.

Той попита БСП дали са съгласни всички българи да излязат в платен отпуск за една седмица, както е направил Владимир Путин в Русия.

"При пожарно разпространение на епидемията да искаш да бъде уволнен главният пожарникар е оправдано само ако имаш да предложиш други силни действия", каза още Костов за исканата оставка на министър Кацаров.

Той изтъкна, че няма как хората да бъдат доволни от мерките.