През последните 4 месеца поредица от проверки е показала наличие на десетки хиляди фиктивни почивки, които са изплащани от МОН към дружеството "Ученически отдих и спорт".

Става въпрос за близо 9 млн., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки. Това съобщи на брифинг министърът на образованието Николай Денков.

Въпросното дружество е регистрирано през далечната 2005 г. със 165 държавни имота - почивни бази, каза днес Денков. В момента в него участват 145 почивни бази.

Според договор, влязъл в сила от 2 юли 2019 година, с последващ анекс през юни 2020 година, дружеството е било длъжно да осигури отдих на поне 48 258 хиляди ученици и да реализира не по-малко от 482 хил. настанявания в поне 30 почивни бази за срок в 3 години. Не се казва кои са базите - списък към договора и анекса не съществува.

МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Самите младежи доплащат 18, 12 или 6 лева.

Така от първия договор от 2 юли 2019 г., до лятото на 2021 г. въпросната фирма е отчела 299 097 нощувки, за които е получила само от просветното министерство 9 110 494,62 лв.

Не са представени счетоводни документи за приходите от доплащанията на учениците, специално посочи Денков. Забележително е още, че в Единна система за туристическа информация, където би трявало да се отчитат всички нощувки - включително и тези, за същия период фигурират записи за едва 6116 нощувки на ученици. Ако това е реалността, МОН би трябвало да преведе малко над 185 000 лв. (а не милиони) изчисли министърът днес.

След първия одит на дружеството, ръководството признава за "погрешно отчетени настанявания" за 37 хиляди нощувки, допълни още министър Денков. За това твърдение обаче няма никакви документи.

Заради спомената "грешка", дружеството възстанови на МОН 1 млн. лева, но остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв., посочи още просветният министър.

Той допълни, че това лято МОН е направило изненадващи проверки в 18 детски лагера на дружеството - установени са хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази. За тях дружеството е поискало и получило от МАн милиони финансиране.

Служебният министър даде пример с база "Фиш-фиш" в "Албена", която не е работила нито през 2020 г., нито през новата 2021 г. Това не пречи само юни и юли т.г. там да са "почивали" на хартия - 535 ученици, което значи реализирани 5351 нощувки.

База "Кранево"- Русе също не е приемала туристи, но юни и юли там са "отдъхвали" 522 деца, с 4226 нощувки. Според електронната система - те са заплатени, подчерта още Денков.

Над 5000 нощувки са декларирани и в Балчик, които никога не с реализирани.

Интересно е и че с анекса към договора от юни 2020 г. дружеството вече не е било... задължено да представя годишни отчети.

На база на фиктивните "отлични" финансови резултати в "Ученически отдих и спорт" си повишили заплатите. За първите 3 месеца на 2020 г. шефът на фирмата е получавал 17 минимални заплати или - 10 370 лв. месечно. На 16 юли директорският съвет решил да се увеличат заплатите с още 1,5 минимална работна - или де факто с 975 лв. Причината е "на основание формиран през второто тримесечие на 2020 г. финансов резултат спрямо първото тримесечие".

Интересно е, че към днешна дата общо в сметките на злополучната държавна фирма има към 550 000 лв., стана ясно още.

Вътрешният одит на МОН смята, че е налице престъплението документна измама. Денков още днес ще подаде сигнал до главния прокурор за допуснати злоупотреби в особено големи размери, каза още той.

"Има съвет на директорите от 4-ма души, има изпълнителен директор - всеки трябва да понесе отговорността си - каза в заключение служебният министър, като отказа да назове имена.

Това, което видяхме, далеч надхвърляше и най-голямото въображение, което можеше да вложим в тази ситуация", обобщи още той.

По-късно днес в публичнотопространство се появи отговор от "Ученически отдих и спорт" (УОС":

"Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане и с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответните възражения", заявяват от УОС.

От дружеството са категорични, че част от цифрите си противоречат и допускат, че министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно.

"Ако той наистина твърди, че от 8 млн. лв. са върнати 1 млн. лв. и откраднати 7 млн. лв., то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава. Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари", посочват от УОС, цитирани от бТВ.

Те твърдят, че сегашното ръководство на дружеството е получило управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2,5 млн. лв., а в момента нямало текущи задължения.

"В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в това число и изключително тежките последствия от COVID кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция", казват оттам.

Такова действие тълкуват като "умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм".

"Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база - заявяват загрижено от УОС (всъщност Денков обяви, че ще вкара нови хора в УС, за да може да свалят изпълнителния дирекктор - нещо, на което в момента той няма право, б.р.).

Обвиненията в документи измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред.

Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад, очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като запознаем със съдържанието, по същия начин публично пред медиите ще го коментираме", завършват от УОС.