Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дълбокото недоверие в правителството е главната причина за ниския процент ваксинирани в Централна и Източна Европа, пише в своя статия „Политико“.

Особено тежка е ситуацията на Изток, отбелязва изданието. И изтъква, че според проучване от 2021 г. доверието на гражданите в правителствата на България, Румъния и Латвия е под средното за ЕС.

Докато Западна Европа отчита резултатите от успешните ваксинационни кампании, в Централна и Източна Европа картината е съвсем различна на фона на това, че вълните от заразяване и смъртните случаи от коронавирус заплашват да съсипят и без това претоварените здравни системи, отбелязва „Политико“.

В България процентът на известни смъртни случаи на милион жители е най-високият в ЕС. Само 23 на сто от възрастното население у нас е ваксинирано.

Има и още един фактор – политическата нестабилност. Правителството на Румъния падна съвсем наскоро. В Латвия догодина ще има парламентарни избори.

През ноември в България ще се състоят третите за тази година избори, след като предишните не успяха да доведат до формирането на правителство.

Мудните ваксинации през лятото, облекчаването на повечето ограничения, както и политическите сътресения в някои страни създадоха „перфектна буря“ за опасния Делта вариант. И за разлика от предишните вълни, няма апетит за нови ограничения, което накара някои експерти да предупредят, че определени държави вървят към сцени като тези в Ломбардия. Става дума за трагедията в град Бергамо в началото на пандемията през 2020 г.

Политиците в България не желаят да предприемат строги мерки, тъй като искат населението да е благоразположено към тях и да ги докара на власт. Така смята Ваня Рангелова - епидемиолог от Медицинския университет в Пловдив.

„Цялото лято бе пропиляно. Правителството не ни подготви за четвъртата вълна. Смятаха, че тя ще бъде минимална“, заявява и Ръзван Керекеш – изпълнителен директор на Центъра за здравна политика и обществено здравеопазване към университета „Бабеш-Бояй“ в румънския град Клуж-Напока.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.