Нашите европейски партньори разбират същността на проблема, който съществува между България и С. Македония относно позицията ни за започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на Европейския съвет в Бърдо, Словения.

Държавният глава посочи и причината, поради която София отказва да даде "зелена" светлина за присъединяването на съседката ни.

"Това е системната дебългаризация. Това е системното унищожаване години наред на българското културно историческо наследство в тази страна. Воденият десетилетия наред възродителен процес спрямо македонските българи. Нашите позиции са ясни - докато този процес продължава и са подтискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което искат европейските ни партньори - да се уважават европейските принципи, да се изкорени езикът на омразата", заяви Румен Радев преди срещата на върха в Бърдо.

Тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание по време на процеса на преброяване на населението, сподели президентът и даде за пример подмяната на български паметник в РСМ.

"Това е доказателство, че се унищожава и паметта на мъртвите българи и ние искаме това да спре. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „да” за начало на преговорите", подчерта Радев.

Той заяви, че е призовал за европейска солидарност по време на срещата си с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

"Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България е предизвикателство и на ЕС, защото след като са граждани на България, са граждани и на съюза, и призовах за европейска солидарност и с тях и с България. Ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори - да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес", каза Радев."Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници и музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже "да", подчерта той.

Президентът обясни и че не може РСМ да чака, че смяна на правителство ще заглуши проблемите:

"Чакане на правителство и парламент, който да загърби проблемите, е загуба на време. Искаме пълно безусловно изпълнение на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор. На първо място македонските българи да бъдат равнопоставени с останалите седем съставни части от народи, които са изрично вписани в Конституцията на Република Македония. Искаме това да е вписано в Конституцията и да е разгласено от премиера и президента там. На второ място - това означава македонските българи да бъдат отразени в процеса на преброяване. В нашите регистри са вписани повече от 120 хиляди български граждани от РСМ. На трето място - както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, трябва да бъде призната и с България. Прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има", коментира още президентът на България.

Радев очаква от Заев и Пендаровски "смели решения", за да се отворят перспективите на "нашите братя" за членство в ЕС.

Нидерландският премиер Марк Рюте, който също присъства на срещата на Европейския съвет, заяви пред репортери по темата за РСМ и българския отказ за подемане на преговори, че първо трябва да се изчакат изборите у нас на 14 ноември.

"Наистина не съм доволен, че преговорите с РСМ са все още блокирани. Те трябва да бъдат отблокирани възможно най-скоро. Вероятно това ще се случи след изборите в България. Ще направим всичко възможно това да се случи".