Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети идната седмица Париж. Това ще стане след обтягане на американско-френските отношения заради отменен от Австралия миналия месец договор за покупка на подводници от Франция в полза на споразумение с Вашингтон и Лондон, предаде Ройтерс.

Блинкън ще бъде в Париж от понеделник до сряда, за да председателства среща на министри от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ще разговаря с френски официални представители, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Към държавния секретар ще се присъединят и специалните представители на САЩ по въпросите на климата и търговията Джон Кери и Катрин Тай, както и други американски официални лица.

След това Блинкън ще се отправи към Мексико, където идния петък ще участва в преговори за сигурността.

На 15 септември САЩ, Великобритания и Австралия обявиха ново партньорство за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион, по силата на което Канбера ще придобие американски ядрени подводници. В резултат на това тя се отказа от сделка за 40 милиарда долара за закупуване на френски подводници. Франция реагира гневно на загубата на поръчката и нарече това "удар с нож в гърба".

На следващата седмица президентите Джо Байдън и Еманюел Макрон обещаха в телефонен разговор да започнат "задълбочени консултации" за двустранните отношения.

Карън Донфрид, новоутвърденият представител на Държавния департамент за Европа и Евразия, заяви, че Вашингтон признава, че обявеното ново партньорство "е щяло да спечели от по-добри и по-открити консултации между съюзниците" и подчерта важността на доверието за съюза на САЩ с Франция.

"Французите бяха много ясни, че смятат, че доверието е нарушено", каза Донфрид на брифинг за медиите. "Съгласна съм, че думите не са достатъчни, за да бъде възстановено доверието - че делата имат значение", подчерта тя.

В Париж Блинкън ще заяви, че САЩ приветстват участието на Франция и ЕС в Индо-Тихоокеанския регион и че ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество с Париж в региона на юг от Сахара, както и кризата с климата и отговора на коронавирусната пандемия, каза още Донфрид.

БТА