"Демократична България" обмисля всички възможни варианти, относно кандидатурата си за президент. Това каза съпредседателят на формацията Христо Иванов.

"Ще говорим по тази тема, когато вземем колективно решение", уточни Иванов.

Днес "Демократична България" подаде документи в ЦИК за участие в парламентарните избори.

Единственото, което досега са казали официално от "Демократична България" е, че канидатът им за президент ще бъде антипод на Румен Радев - гражданска кандидатура, която не е била в армията или службите. Представители на формацията изтъкват, че имат някои сериозни различия с настоящия президент, като например отношението към Русия.

"Ние сме гледали на Кирил Петков и Асен Василев като на партньори. Надяваме се, че когато изкристализира техния проект ще продължим да гледаме в тази посока", каза още Иванов.

Той призова да спре "смяната на един месия с друг" и да се мисли как би могла да спечели България.

Целта на "Демократична България" на извънредните парламентарните избори на 14 ноември е да е сред първите две или три политически сили, за да получи впоследствие мандат за съставяне на правителство.

"Ние сме единствената политическа формация, която може да гарантира оформянето и структурирането на демократично мнозинство в парламента, на база на ясни политически цели и ясно използване на демократични инструменти, като коалиционни споразумения", каза Иванов.