Г-н Радев, Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от та си?

Този въпрос се задава в позиция на ПП ГЕРБ във връзка с интервю пред Би Ти Ви на назначения от държавния глава служебен министър на културата Велислав Минеков.

"От ГЕРБ сме длъжни да заявим, че е крайно време служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата".

Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии, допълват от партията.

"Служебният министър лъже. ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София-град по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност", се казва още в позицията. "Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия".

В интервюто си Минеков обяви, че "НДК е във финансов крах".

"Тези два етажа мисля да ги върна обратно на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК през тези години. Дълговете са невъзможни. Ще ги помоля учтиво да си намерят другаде имот. Ще ги помоля да напуснат настойчиво", закани се той и посочи, че дарението е извършено със съдействието на тогавашния областен управител на партията и бивш правосъден министър Данаил Кирилов.

В края на позицията си ГЕРБ отправят три въпроса към Радев.:

1. Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от та си?
2. С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви
служебен кабинет?
3. Г-н Радев, почтено ли е?