Ако някой снощи е гледал “Панорама” по БНТ, сигурно се е чудил дали е живял с гостуващите политици в една държава. 

В студиото бяха Янаки Стоилов (БСП), Радомир Чолаков (ГЕРБ) и Христо Иванов (ДБ). Говореха с почти еднакви тези, направиха си много комплименти един на друг и изглеждаха толкова хрисими, сякаш само по една случайност не са могли да се коалират и да управляват заедно. 

Ами това, че ходим на избори три пъти за една година? Ами изчегъртването? Невъзможността да се състави кабинет? Приказките за болонки и Джипко Бибитков? О, това вероятно е някакъв нелеп кошмар, от който вече сме се събудили. Дали?


Аз те чакам за среща,

аз те чакам, но моля те -

ти да минеш по другия бряг

 

Янаки Стоилов поднесе най-малко изненади. Не изневери на диалогичния си стил. Потвърди, че не се е отказал от махането на главния прокурор Иван Гешев, като дори е завел две дела, които евентуално да принудят Висшия съдебен съвет да разгледа искането му по същество. 

Изказа се много дипломатично, но с резерви за новия проект на Кирил Петков и Асен Василев: “Този, който казва, че няма разлика между ляво и дясно, обикновено е десен. Това е едно прикритие на истинските проблеми.”

Стоилов даде да се разбере, че БСП има идеологически разминавания с партиите на протеста и с ГЕРБ и че страната ни като най-дълго управляваната европейска държава от десни политици е изоставила ценности като равнопоставеността и социалните права на гражданите. Но без да обижда опонентите си (не че някога го е правил).

И тогава на моста

ще бъдем пак двамата

Радомир Чолаков от ГЕРБ изненадващо заяви, че ако стане правосъден министър първото нещо, което ще направи, е да си говори с часове и с дни с Янаки Стоилов и Христо Иванов. Че се учудва как ДБ не се е обърнала към най-близките им по виждания за правосъдието - сиреч ГЕРБ, за да направят заедно конституционни реформи в съдебната власт, а вместо това ДБ отишла при ИТН. И колко била отворена ГЕРБ за разговори за промени в правосъдната система. 

Поздрави Христо Иванов за последната му реч в Народното събрание и мостовете, които той хвърлил. Ако не си поставяме неизпълними условия и от време на време си казваме думата “извинявай”, има надежда, заяви Чолаков. 

Радомир Чолаков заяви още, че бил съгласен с 90 на сто от вижданията на Янаки Стоилов за правосъдната система и с предстоящия избор на председател на ВКС, но блокира при въпроса на Христо Иванов дали тогава подкрепя и искането за отстраняване на главния прокурор. 

“Учудва ме обсесията, с която се фиксираме върху личността на главния прокурор. По-скоро да погледнем длъжностната характеристика”, заяви Чолаков. Но пожела на Христо Иванов да успее да махне Гешев, за да му олекне. Колко мило!


Ще се срещнеме с погледи,

скрити през рамото, и

ще тръгнем по своя път сами.

Христо Иванов не пропусна да върне ухажването на Чолаков и заяви,  че го познава добре и че е сигурен, че на него също му се иска да каже “Оставка, Гешев”.

Има партии, които трябва да останат извън властта, за да бъде излекувана държавата от корупцията, но това не означава, че не бихме говорили с вас за конституционната реформа, заяви още лидерът на ДБ.

И накрая аргументира защо ДБ е предложила предизборен брак с ПП на Кирил Петков - “трябва да продължим да осигуряваме бариера пред ГЕРБ и ДПС във властта”. Христо Иванов обаче не критикува Кирил Петков за решението му да отхвърли всякакви връзки с други политически субекти преди изборите. Отхвърлен и тъжен, но без омраза в сърцето - това бе лидерът на ДБ.

Дали аз закъснях

или времето бързаше

Какво разбрахме от тая “Панорама”? ГЕРБ е отворена да изслуша всички (стига да не искат смяна на лидера им или на главния прокурор). ДБ продължава да се стреми ГЕРБ да е извън властта, но е готова да си говори с бившата управляваща партия. А БСП си има принципи, но няма проблем да общува с всички, които я пожелаят.

И тримата политици приличаха на едно семейство, което е преживяло жесток скандал и сега изпитва нужда да се сдобри и забрави случилото се. Като че ли и тримата обаче осъзнават, че е късно и невъзможно. Но поне може да се държат по-възпитано един към друг. 

 


* Авторът на текста  на песента “Среща” е хасковският поет Симеон Стоянов, като конкретният повод за написването му е едно скарване с неговата ученическа любов Мариелка. Стоянов се жени за друга жена, но тя по-късно умира. Стоянов се разболява от рак и в последните му дни за него се грижи…. Мариелка, която го изпраща от този свят през 2002 г.