Али Ербаш, президентът на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет, е известен с консервативното си тълкуване на исляма и с мирогледа си, който за мнозина турци е силно остарял. Това, че Ербаш обвини хората с хомосексуална ориентация и прелюбодейците за избухването на пандемията, бе само едно от множеството му спорни изказвания, възприети критично. От 2017 година той е върховният ислямски авторитет в страната - оттогава насам присъствието му в турското общество е все по-интензивно.

Именно той бе водещ на церемонията при превръщането на "Света София" в джамия през юли 2020 година и поднесе петъчната си проповед с меч. Жестът, който се опира на ислямските традиции, възмути голяма част от обществото. Мнозина видяха в "традицията с меча" съзнателно отвръщане от републиканското наследство на Турция.

За да израсне едно "религиозно поколение"

От церемонията нататък шефът на Дианет стана вездесъщ в Турция и вероятно най-важният рупор на консервативните сили. Така например наскоро религиозната служба настоя за децата от 4 до 6-годишна възраст да се въведат задължителни курсове за изучаване на Корана. В името на тази цел в най-скоро време ще се проведат консултации с Министерството на образованието и с учени. Отношението към тази идея също е критично - в контекста на изявленията на Ердоган, че искал да види как израства едно "религиозно поколение" с ислямско-консервативни ценности.

Религиозната служба се опитва да се меси и в дигиталния свят: в публикация под заглавието "Етиката на социалните медии" Дианет пледира за регулация на социалните медии чрез ислямското правораздаване, чрез което те да бъдат и санкционирани за простъпките си тогава, когато конвенционалното законодателство е недостатъчно.

Само преди две седмици Ербаш се яви заедно с президента Ердоган на откриването на есенната сесия на Касационния съд. За първи път в историята на Турската република церемонията започна с молитва на президента на Дианет.

Колко голяма е заплахата?

За опозицията и либералите нарастващата роля на Дианет е знак за това, че разделението между религия и държава постепенно се подкопава. А Ербаш отстоява нарастващото влияние на своята институция:

"Като лидер трябва да можеш да каже нещо във всяка сфера. Защо вярата да не бъде осезаема в обществото?".

Освен това той изрично пледира за това, че ислямът трябва да влияе във всички сфери на живота - включително в правосъдието.

Журналистката Бурджу Каракас наблюдава със загриженост нарастващото влияние на Дианет.

"Думите на Али Ербаш показаха, че правителството иска да регулира общественото пространство със съдействието на религията. Първоначалните задачи на Дианет, които трябваше да се състоят в изнасянето на религиозни служби, бяха разширени неимоверно. Правителството води война срещу секуларизацията. И в тази война Дианет е много важен интсрумент", обобщава Каракас.

Нарастващото влияние на Дианет личи и по експлозивния ръст в бюджета на организацията: от три милиарда турски лири през 2011 година на 12,9 милиарда през тази, т.е. повече от бюджетите на голяма част от турските министерства. А Али Ербаш разполага с достатъчно време да продължи да увеличава влиянието си - миналия петък той получи пореден петгодишен мандат.

Дойче веле