Управителният съвет на Българската съдийска асоциация (БСА) също разпространи своя декларация по повод откритите писма, които станаха модерни напоследък в "двора на Темида". 

Председател на БСА (едната от двете съсловни организации на съдиите, б.р.) е зам-шефката на Софийския градски съд Богдана Желявска. Тя, шефката й Владимира Янева и другата заместничка - Петя Крънчева, пък бяха визирани като хората, които трябва да си подадат оставките в открито писмо от 15 съдии от СГС вчера. Днес към тях се присъединиха и 25 магистрати от Районния съд.

След това ръководството на СГС излезе с контрадекларация, че ако те напуснат, в системата ще настане хаос.

Междувременно изтече информация, че и самата Янева събира подписка в своя защита сред немагистратския състав на ръководения от нея съд.

Ето и текста на най-новото открито писмо в магистратските войни.

Управителният съвет на БСА, като представителна съсловна магистратска организация, изразява острото си възмущение от безпрецедентния натиск, на който е подложена съдебната система. 

Съдебната власт в България е независима, съдията решава делата си според фактите и доказателствата, представени от двете страни и съобразно закона и вътрешното си убеждение. Това е неговото призвание и това е смисълът на правосъдието, чиито основни принципи се спазват от векове. 

Принизяването на работата на съдиите до натискане на един бутон и изнасянето на неверни факти в  публичното пространство, изместването на дебата за съдебната реформа с публични изяви от типа „Осанна“ и „Разпни го“, което се наблюдава през последните две седмици, сериозно уврежда обществения образ на съдебната система. 

Недопустимо е висящи дела, които не са преминали през инстанционен контрол, да бъдат обсъждани публично и да бъдат създавани публични внушения за незаконосъобразност в действията на съдията и за "правота" на някоя от страните по спора. Това води до осъществяване на натиск и неправомерно влияние върху съдията чрез всякакви средства, включително и чрез използването на масовата информация.

Способите за промяна на съдебната система следва да спазват закона и демократичните принципи и да се осъществяват от компетентните според закона органи.

 Категорично се противопоставяме на оклеветяването на съдии по този начин и заявяваме, че винаги ще работим за защита на правата и законните им интереси.

Нека съдебната система и съдиите, които работят в нея, бъдат оставени да работят спокойно, без внушения и натиск и без да им бъдат издавани публични присъди, които не подлежат на обжалване, защото това е в интерес на цялото общество, включително и за осъществяването на съдебната реформа.