"Единственото, което те (чуждите посланици у нас б.р.) са коментирали пред нас като политическо ръководство, а и пред депутати, които са се срещали по най-различни поводи, е промените да не се правят в стил „Пеевски“, както юни месец миналата година."

Така отговори вътрешният министър Веселин Вучков на въпрос на журналист дали заместник-посланикът на САЩ Брус Бъртън е изказал критика към промените в Закона за МВР. Министърът отрече да е имало подобна среща, но заяви:

"По отношение на промяната в законодателството аз съм имал повод да коментирам предстоящи реформи в сектора за сигурност не само с посланика на Съединените щати, но и с посланика на Великобритания, с всички посланици, с които съм се срещал досега."

"Иначе са оставили на свободата на българските власти да решат как да изглежда сектора за сигурност, като ние сме гарантирали, че сътресения в службите няма да допуснем. Нито за момент – по отношение на служителите, които работят там, нито по отношение на сътрудничеството с нашите евроатлантически партньори. Това е единственото, което сме коментирали с всички посланици, с които досега сме се срещнали – че реформите се правя след обществено обсъждане, мислено, последователно, а не за четири дни, и с такива кадрови решения, както юни месец миналата година.", каза още Вучков.

Въпросите за изчезването на бившия директор на ДАНС Петко Сертов той прехвърли на главния секретар Светозар Лазаров, който сподели нова информация:

"Проверяваме информация, че на 5-и този месец, около 18 часа, автомобилът на господин Сертов е бил в района на град Петрич."

Главният секретар подчерта, че това не е необичайно, и че са имали информация за тази дестинация на Сертов.

"В крайна сметка оттук би могло да се направи логично предположение за негово излизане в посока на Гърция, предвид контактите на господин Сертов и семейството му. Но по никакъв начин, по никакъв начин, искам да ви уверя, до момента в който нямаме идентифицирано лице, докато не бъде идентифициран господин Сертов, паралелно с това и автомобила, ние няма да прекратим да работим по всички версии, които имаме", подчерта Лазаров.

И днес се е провела акция по търсенето на изчезналия шеф на ДАНС - с хеликоптер:

"Днес беше осъществено планираното облитане с хеликоптера на гранична полиция, от 12:30 до 13:30, от пътен възел „Мухово“, язовир Тополница, посока Костенец. Но и то не даде резултат. До настоящия момент, вследствие на облитането, не е забелязан автомобила на господин Сертов, или господин Сертов."

Накрая той подчерта, че има още данни и теории, но службите искат да представят само факти:

"Имаме данни за срещи, за конкретни места, но в крайна сметка нека това бъде част от работата на колегите. Когато в следствие на тези срещи установим конкретни факти, обстоятелства, или причинно-следствена връзка, ще ги представим на медиите. Мисля, че в настоящия момент не е необходимо."