Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия започва процедура за нарушение срещу България, тъй като страната ни не е гарантирала правилното транспониране на регламентите на ЕС за правото на информация за криминални дела. Даден е старт на процедури по същите причини и срещу Ирландия, Латвия и Португалия. Директива от 2012 г. гарантира на хора, срещу които се водят криминални процедури, да бъдат коректно и навременно информирани за техните права (включително за обвиненията срещу тях), да имат достъп до адвокат или безплатни юридически съвети.

България все още не е започнала да издава новия вид разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън ЕС, предупреждава Комисията в уведомително писмо. Регламентът за този вид документи е актуализиран и допълнен през 2017 г. с цел избягването на фалшификации. Новите разрешителни имат подобрена сигурност, разчитаща на биометричните данни. Всички страни от ЕС са поели ангажимента да издават тези документи от 10 юли 2020 г.  България обаче все още не го е направила. Германия издава разрешителни все още без биометрия на лицето и пръстовите отпечатъци, което затруднява разпознаването на притежателите им. София и Берлин разполагат със срок от два месеца да отговорят на Брюксел. В противен случай ЕК може да изпрати мотивирани становища.

Комисията призовава в мотивирано становище България да предоставя информация за предварителните си оценки на рисковете от наводнения и при необходимост да ги обновява. Ако страната ни не отговори задоволително в срок от два месеца, Комисията може да отнесе случая до Съда на Европейския съюз (СЕС).

Отделно Комисията реши да изпрати до България мотивирано становище, според което София не спазва регламентите на ЕС за маркетинга да натуралната минерална и изворната вода. Законодателството у нас не забранява маркетинга на такива води от един и същ извор с повече от едно търговско описание. В противоречие с Директивата за натуралните минерални води то не изисква обозначаването на името на извора на етикетите. Ако до два месеца страната ни вземе необходимите мерки, Комисията поже да се обърне към Съда на ЕС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.