Аз лично не бих проявил интерес към такъв проект.

Така вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов отговори тази сутрин на директен въпрос на Нова тв - ще се включи ли в новия партиен проект след края на правителството.

Като обяснение, той изтъкна, че "визиите им не навсякде съвпадаха", макар, по думите на водещите, той да е "същият профил".

Пеканов даде пример, че е привърженик на по-сериозни интервенции, и че "политиките на лекия икономически либерализъм на 1990-те, както и само антикорупционната реторика на се достатъчни, за да тръгне страната по нов път".

Пеканов даде да се разбере още, че се разминават по темата с държавните разходи - той е привърженик на по-активни мерки за бизнеса, да се въведе необлагаем данъчен минимум и пр.

"Това е трудна комбинация...", каза той по повод заявката на Кири Петков за "постигане на леви цели с десни политики".

След края на служебното правителство Пеканов ще се върне към академичния си живот "най-вероятно".

Невъзможните 70 лв. на МВ/ч помощ за бизнеса

В тази светлина вицепремирът отговори доста общо на въпрос - обсъждат ли се мерки в подкрепа на бизнеса след повишенията на тока и след искането от страна на синдикатите за 70 лв. държавна помощ на всеки изхарчен МВ/ч (MW/h).

"По мерките се работи - работи се между Министерството на енергетиката, на финансите, на икономиката и разбира се Министерския съвет", обяви той.

Но каза, че настройките не са ясни още, като даде да се разбере, че бюджетът няма да издържи на 70 лв. дотация за всеки мегаватчас.

"Не сме конкретно още изчислили", каза той на настоятелните въпроси колко ще е държавната помощ.

И направи препратка "към предишната тема" - че именно по това се различават вижданията му с Петков-Василев:

"Това е един пример за тези сериозни интервенции, които се правят на днешно време – такава директна помощ. Често в годините сме били големи радетели за свободния пазар, но често сме неглижирали тази нужда от помощ."

Търсим правилното калибриране, каза той.

Инфлацията

На въпрос за спринтиращата инфлация, Пеканов обяви, че тя е "негативен момент, но е нещо очаквано при много голям икономически растеж":

"Имаме 10 % растеж на БВП за второто тримесечие, почти никаква безработица. Не само в България, но и в цяла Европа цените поскъпват изключително много."

Той се пошегува, че "едва ли затова е виновно служебното правителство", но даде пример, че Испания вече е въвела мерки за подкрепа, в Италия също се работи.

Пеканов коментира и вчерашното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - че "промяната" сега била само в повишението на цените:

"Винаги съм ценял специфичните комуникационни похвати на бившия премиер", каза младият икономист.

Той натърти, че правителството работи, но "в крайна сметка в момента пандемичните мерки не ограничават кой знае колко бизнес средата – освен т. нар вечерен час, на практика няма други ограничения".

А на примера, че Гърция в момента намалява 9 евро от сметката за ток на всяко домакинство, посочи, че тук имаме регулиран пазар, а тези мерки са там, където е свободен пазарът на ел.енергия.

"Все пак регулираният пазар се регулира от КЕВР и точно там ще дойдат решенията за евентуалното поскъпване."

Затова пак наблегна, че в момента не домакинствата, а бизнесът "носи цената" от поскъпването.

Затварянето на "Мариците"

Една то тежките теми на разговора в Нова тв бе - че до 2035 г. сме "обещали, подписали и заложили да няма въглища, но не сме още измислили какво да правим, като ги няма".

Пеканов на практика обвини предишните управляващи, че всяко правителство е обещавало пред ЕК, но после е замитало проблема под килима. И на два пъти каза, че са изненадани колко твърд е тонът на ЕК в момента - защото вече там не вярват, че ще си изпълним обещанията.

А на въпрос - може ли по тази причина да бъдат изгубени парите по т. нар. План за възстановяване, които пък вече са заложени в корекцията на бюджета, той каза:

Парите няма да бъдат изгубени – те не са под риск, но наистина е време да почнат да се реализират самите проекти, за което трябват 5-6 години... Отворената тема е енергетика - там не е работено по темата как да достигнем това излизане от въглищата.

Пеканов напомни, че след като години това е било неглижирано в България, сега те трябва да се оправят едва ли не за няколко седмици.

"Изненадани сме колко е рязък тонът на Комисията – че това трябва да стане... В момента това не може да стане. Но трябва!"

Той допълни, че при многобройните си срещи със заинтересованите страни синдикатите дори предложили "по-добре да изгубим всички тези пари и да излезем от ЕС, но да оставим "Мариците".

"За мен това звучи стряскащо, Стряскащи дискусии... Най-малкото, защото тогава няма да има нужда от вицепремиер по евросредствата (допълни видимо на шега, б.р.).

Но светът върви натам, зеленият преход се случва, цените на емисиите едва ли ще започнат да падат – мръсното производство на енергия ще става все по-нерентабилно.

Това е проблемът, който ни блокира в момента – европейските институции се страхуват, че ние ще поемем ангажимент, който после няма да бъде изпълнен.

Доста твърд тон срещаме, изнанадени сме от това, защото те явно не разбират, че е доста страшно, ако най-бедната страна не получи подкрепа сега – във време на икономическо възстановяване, когато ни трябват тези пари", намекна Пеканов.