Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В неделя руснаците гласуваха на последния ден по новата формула - тридневните парламентарни избори. До 18 ч избирателната активност беше 45.15 процента. Няма никакво съмнение, че те ще бъдат спечелени от управляващата партия "Единна Русия", предаде Ройтерс.

По данни от екзитпола  "Единна Русия" взема 45.2% от гласовете. Втора е "Комунистическата партия на Руската федерация" на Генадий Зюганов с 21%, а трета "Либерално-демократическа партия на Русия" на Жириновски с 8,7%.

Подкрепящата 68-годишния президент Владимир Путин партия има спад на рейтинга си, но въпреки това остава по-популярна от съперниците си. 

В момента представители на "Единна Русия" заемат близо три четвърти от 450-те места в Държавната дума.

"Ако "Единна Русия" успее, нашата страна може да очаква още пет години на бедност, пет години на репресии, пет изгубени години", гласеше послание към поддръжниците в блога на изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални. Неговото движение обаче беше разпуснато като екстремистко, а на съюзниците му беше забранено да се кандидатират.

Наблюдатели и граждани през целия ден съобщават за изборни нарушения като попълване на бюлетини и принудително гласуване. Централната избирателна комисия игнорира тези оплаквания, като каза, че те били част от кампания, добре финансирана отвън, предаде Би Би Си.

Това са първите избори в Русия от 1993 г. насам, на които не присъстват наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) поради ограничения, наложени от руските власти.

Независимата група за мониторинг на изборите "Голос", която руските власти обявиха за "чуждестранен агент", съобщи в неделя, че е проследила над 2 750 съобщения за изборни нарушения.

Американският технологичен гигант Google блокира достъпа до два списъка и до два видеоклипа с кандидати, препоръчвани от руския опозиционер Алексей Навални за регионалните и парламентарните избори, предаде Франс прес . Поддръжниците на Навални разкритикуваха компанията за това блокиране. Google засега не е коментирал случая. Блокираните два списъка се намираха услугата за онлайн текстообработка, предлагана от Google.

В неделя сутринта документите бяха недостъпни и се появяваше само съобщение: "Съжаляване. Не можете да получите достъп до този елемент, защото той не спазва нашите условия за потребление".

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.