В неделя руснаците гласуваха на последния ден по новата формула - тридневните парламентарни избори. До 18 ч избирателната активност беше 45.15 процента. Няма никакво съмнение, че те ще бъдат спечелени от управляващата партия "Единна Русия", предаде Ройтерс.

По данни от екзитпола  "Единна Русия" взема 45.2% от гласовете. Втора е "Комунистическата партия на Руската федерация" на Генадий Зюганов с 21%, а трета "Либерално-демократическа партия на Русия" на Жириновски с 8,7%.

Подкрепящата 68-годишния президент Владимир Путин партия има спад на рейтинга си, но въпреки това остава по-популярна от съперниците си. 

В момента представители на "Единна Русия" заемат близо три четвърти от 450-те места в Държавната дума.

"Ако "Единна Русия" успее, нашата страна може да очаква още пет години на бедност, пет години на репресии, пет изгубени години", гласеше послание към поддръжниците в блога на изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални. Неговото движение обаче беше разпуснато като екстремистко, а на съюзниците му беше забранено да се кандидатират.

Наблюдатели и граждани през целия ден съобщават за изборни нарушения като попълване на бюлетини и принудително гласуване. Централната избирателна комисия игнорира тези оплаквания, като каза, че те били част от кампания, добре финансирана отвън, предаде Би Би Си.

Това са първите избори в Русия от 1993 г. насам, на които не присъстват наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) поради ограничения, наложени от руските власти.

Независимата група за мониторинг на изборите "Голос", която руските власти обявиха за "чуждестранен агент", съобщи в неделя, че е проследила над 2 750 съобщения за изборни нарушения.

Американският технологичен гигант Google блокира достъпа до два списъка и до два видеоклипа с кандидати, препоръчвани от руския опозиционер Алексей Навални за регионалните и парламентарните избори, предаде Франс прес . Поддръжниците на Навални разкритикуваха компанията за това блокиране. Google засега не е коментирал случая. Блокираните два списъка се намираха услугата за онлайн текстообработка, предлагана от Google.

В неделя сутринта документите бяха недостъпни и се появяваше само съобщение: "Съжаляване. Не можете да получите достъп до този елемент, защото той не спазва нашите условия за потребление".