Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българи и украинци направиха жива верига около протестиращ пред руското посолство в София и не позволиха на полицаите да го отведат за проверка на документите.

Около 60 души се събраха днес пред дипломатическата мисия на Москва у нас. Половината бяха живеещи у нас украинци. Имаше хора от смесени бракове и редовни участници в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Протестът бе свикан в последния момент чрез фейсбук и организаторите съжаляваха, че не са успели да уведомят повече хора. Те заявиха, че проявата е свикана по спешност заради променящата се буквално всяка минута ситуация на полуостров Крим в Украйна. Поводът бе влизането на руски военнослужещи там и обсъжданията в руския парламент евентуална военна намеса.

Протестиращи бранят Живко от полицаите.

 

Протестиращите скандираха "Тук не е Москва!", "Тука не е Крим!", "Убийци!", "Окупатори!" към руското посолство. Вътре цареше затишие. Внезапно протестиращите се оживиха, когато от главния вход излезе кола на мисията. Българин, представил се пред Клуб Z само с името Живко, по професия счетоводител, издигна картонен плакат, на който бяха нарисувани нацистка свастика, комунистическа петолъчка, като между тях бе поставен знак на равенство. Именно това даде повод на полицаите да поискат документите му а проверка. "Не го даваме! Нямате право да го задържате!", започнаха да викат протестиращите. Те обкръжиха Живко с жива верига, като се хванаха за ръцете. В крайна сметка полицаите само записаха номера на личната му карта, който Живко им продиктува, и се оттеглиха.

Като повод за действията си пазителите на реда изтъкнаха, че протестиращият е издигал забранен символ. Гражданите обаче контрираха, че на плаката е имало петолъчка и че човекът просто сравнява фашизма и комунизма.

Преди това полицията провери самоличността на Манол Глишев, един от лидерите на студентската окупация в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Той показа среден пръст на дипломат, който излезе с колата си от посолството.

Манол Глишев показва среден пръст на руски дипломат.

 

Един от най-интересните лозунги бе: "Хей, руснако, не се зъби на Украйна". Това е цитат на стихотворението "Дълг към Украйна" на знаменития поет Владимир Маяковски.

Живеещият у нас украински журналист Василий Жукивски и Надия Бойко протестират заради случващото се в Крим.

 

Протестиращите изпяха националния химн на Украйна, който бе подет и от българите.

"Дойдох тук, защото не искам Украйна да се разцепва. Господ ни е дал глас и искаме да кажем, че искаме неделима Украйна, никой да не ни се меси. Искаме да бъдем в Европейския съюз. И подкрепяме напълно лвовската интелигенция, която преди три дни демонстративно говори на руски, като показа по този начин, че не иска у нас да бъде забранен руския език", каза пред Клуб Z Олга Сорока, преподавателка по украински език.

"Но все пак украинският е официален в нашата страна и всички трябва да зачитат това, включително руснаците. Ние сме унитарна държава. Помежду си всеки може да говори на какъвто си иска език, но на официално и административно ниво официален е само украинският. Ние се отказахме от ядреното оръжие. Ние сме невъоръжени, а сега Русия иска да напхлуе в Крим", заяви Надия Бойко, литературовед от Украинската академия на науките.

"Аз съм любител на руската култура, но това което се случва, е акт на агресия. Затова съм тук", сподели Красимир Панковски, който е наполовина украинец. Той има роднини в Крим, които са уплашени до смърт от последните събития на полуострова.

Ключови думи

Коментари

Марин

Още веднъж руските управляващи, т.е. каквото каже Путин, показаха, че са военнолюбци и не зачитат суверенитета на другите държави. Не си взеха поука, че насила и с военна сила, вече не могат да управляват света, както те искат. Създават само напрежение в световния мир.

Народен човек

Народа издига тази политика а не Путин когато народа поиска промяна ще смени лидера така е и с БСП ако народа поиска ще свали доверието си от управляващите.Всичко се решава от изборите

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.