Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще губи по 40 000 работни места в следващите няколко години и хората на пазара просто няма да стигат. Тази прогноза направи днес пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Той заяви, че данните показват ясно, че предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а да влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост.

Думите му идват в отговор на критиките, че затварянето на въглищните индустрии у нас ще остави без работа десетки хиляди служителите в тях. Според Велев това не е проблем, защото работа за тези хора ще има, именно защото цялата индустрия остава без служители - бавно, но сигурно. 

Работодателите в България, включително и от АИКБ, отдавна твърдят, че Маришкия басейн трябва да бъде "наводнен" с фотоволтаици. Разбира се, Велев не подмина с коментар и новите политици - Кирил Петков и Асен Василев, които обаче са на обратното мнение за "Мариците".

"Новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва".

А че проблеми с цената на тока има и ще има - това вече е ясно на всички, потвърди Велев и допълните, че за месец август а пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-висока цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша.

Цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР, 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица, поясни Велев.

"Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното", подчерта бизнесменът. 

И обобщи - българските предприятия искат единствено равни условие с останалите в Европа, а такива - те не получавали. 

Накрая пък направи една тъжна констатация - бизнес средата у нас се е влошила допълнително през последните гоини и затова АИКБ настоява за  свикване на Националния икономически съвет и нови кардинални решения.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.