Парламентът прие процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор. Това е третия опит за избор на шеф на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). 129 бяха "за", а 5 се въздържаха.

Четин Казак (ДПС) припомни, че предишните два опита за избор са се провалили, защото е имало очерняне на кандидати от неправителствени организации, използвани за обществен натиск. Той призова депутатите този път да няма подобни акции.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че магистратите се притесняват да се кандидидатират, за да не станат обект на нападки. Той все пак каза, че е оптимист, защото двете кандидатури, които участваха в последната процедура отново са заявили готовност да се кандидатират.

Kандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова изобщо не бяха гласувани от предишния парламент. Процедурата по техния избор беше стартирала и те дори бяха изслушани от правната комисия в началото на юни 2014 г.

В началото на 2014 г. се провали изборът на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор. Около нея се бяха обединили управляващите тогава БСП и ДПС, като първоначално и депутатите от ГЕРБ бяха склонни да я подкрепят. Малко след това обаче стана ясно, че името на Тенева е замесено в съмнителни имотни сделки и нейната кандидатура бе оттеглена.

Наскоро вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че оценката за България в новия доклад на Брюксел зависи от избора на нова главен съдебен инспектор и нов председател на Върховния касационен съд. И двата избора все още не са проведени. 

Мандатът на сегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова изтече преди 2 години. Ако третият опит е успешен главният съдебен инспектор би трябвало да е избран в началото на април.