Дългата ръка на Москва в изчезването на Сертов съзря Гамизов, енергиен експерт, както той сам се нарича. Гостът в студиото на "Здравей, България" по Нова тв навърза няколко факта от последните дни и обобщи, че всичко това е с цел да се дестабилизира България.

Разкритията на френския посланик за "гнили ябълки" в съдебната система, блъскането с кола на магистрат, който кандидатства за поста шеф на ВКС и мистерията около Петко Сертов са брънки от един заговор, ръководен от Русия, за да се дестабилизира най-слабата икономическа държава в ЕС, посочи Гамизов. Той отиде и по-нататък като заяви, че всичко това е опит за сваляне на правителството на Борисов някъде през януари-февруари догодина. Цялата операция се осъществявала от хора на Кремъл у нас и дори директно от Москва, коментира експертът.

Според него Петко Сертов е бил принуден да направи "нещо лошо със себе си" или да напусне страната насила. Гамизов твърди, че в ДАНС навремето имало руско крило, в което били Цветлин Йовчев, бивш вътрешен министър, Иван Драшков, бивш щеф на ДАНС и настоящият шеф на българското ФБР Писанчев. Те изолирали Сертов, който пък бил свързан с Франция, независимо, че бил работил навремето в ДС.

Думите му подкрепи и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който бе в студиото след него. Русия търси най-слабите звена в Евросъюза и затова настъпва в България, коментира народният представител.