В последния ден на парламента всички политически партии коментираха в декларации случилото се през неговия кратък мандат. Прозвучаха познати обвинения за това кой е виновен, че няма правителство и защо демокрацията е в опасност. Някои се опитаха да намерят и позитивни явления в българската политика.

Виновен е Христо Иванов

В декларацията си Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който според него носи персонална отговорност, че настоящото Народно събрание не е излъчило правителство. Според Йорданов Иванов е искал да се меси в състава на кабинета, предложен от първата по резултат политическа сила.

"Този парламент не излъчи правителство, защото всички заявиха, че няма да го подкрепят. Без ДПС, които мълчаха. Приказките, че имаме общи цели, се оказаха лъжи и лицемерие", каза Йорданов.

Той атакува "Демократична България" и заради късното сформиране на постоянните комисии в парламента, както и заради забавеното гласуване на законопроекта, с който в крайна сметка Бюрото за защита на свидетелите бе изтеглено от подчинение на главния прокурор и премина към Министерството на правосъдието.

"Там минават за юристи, но не знаят какво правят", обърна се Йорданов към "Демократична България".

Според него партиите на протеста трябва "да си опичат акъла".

"Идват президентски избори, президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че който е срещу вас, печели".

С тези думи Йорданов се обърна към ГЕРБ-СДС.

Парламентарната република - суспендирана

Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че проваленият мандат на парламента е отговорност и на служебния кабинет, който не успял да успокои политическата криза.

ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че суспендира парламентарната република и погазва конституцията. Според Атанасова заради интригите на държавния глава т. нар. партии на протеста са се скарали, а ресурсът на изпълнителната власт бил използван за политически инженеринг и създаване на нов проект, който да ги изчегърта.

Атанасова отправи познати обвинения срещу служебното правителство -  провал на ваксинацията, спиране на строежите на пътищата, изпускане инфлацията и др.

Бившите управляващи призоваха изгорените мостове да се заменят с диалог.

За ГЕРБ залогът за изборите на 14 ноември е оцеляването на парламентарната демокрация, която Румен Радев атакувал.

"Изчегърването на политическия опонент води до изчегъртване на демокрацията", обобщи Атанасова.

Разделителни линии вместо разум

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви в декларация, че големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намерил разум и отговорност да направи промяната.

"Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Това да си в парламента не означава задължително, че управляваш, че участваш в модела на ГЕРБ и си статукво. Ако следваме вашата логика, вие вече в два парламента участвате, тук вътре, следователно вече сте статукво", обърна се Нинова към т.нар. партии на протеста.

И допълни:

"Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупкопродажба на гласове, на интереси".

Според нея все пак парламентът е направил и нещо добро - актуализацията на бюджета. Тя изтъкна, че тази актуализация е върнала законността и правовата държава в парламента и тези пари не са били раздадени "с постановления на Министерския съвет по пътища с коли и джипове".

Край на големите партии

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прогнозира грозна предизборна кампания. В словото си той се опита да намери положителните страни на случващото се в българската политика. Според Иванов върви важна трансформация, която предполага такива сътресения.

"Важното е какво ще осмислим от този процес, защото ще бъде важно не просто да затворим страницата, а как отваряме следващата", каза Иванов.

Според него вече няма да има големи партии, които да държат цялата власт, както е било досега,

"Предстои ни да няма големи. Предстои българският парламент да се състои от повече средни по големина играчи. Никой няма да може да казва "Аз решавам, а вие само ще изпълнявате". Ние казахме "не" на всичко това", заяви Иванов.

И декларира, че той поема политическата отговорност, че е казал "не" на подобно поведение в този парламент, очевидно намеквайки за отказа на "Демократична България" да подкрепи правителството на "Има такъв народ".

Различни изпълнители на същия модел

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ днес демокрацията е в риск.

"Моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но с други изпълнители", заяви той.

Карадайъ призова към промяна на модела на ГЕРБ, но не с по-лоша негова версия.

"Диалогът изисква отговорност, визия, воля и капацитет. Диалогът означава да градиш мостове, а не да ги рушиш", заяви Карадайъ.

И допълни:

"В последните месеци сме свидетели на нарушение на Конституцията от най-високо ниво - президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността".

Според него няма такъв прецедент в най-новата ни история.

"Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се е поставил над Конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република без да има понятие какви поражения нанася над демокрацията, над държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", заяви Карадайъ.

Той разкритикува действията на служебния министър на вътрешните работи, като ги определи като репресии и унижения, събудили грозни спомени за тоталитарното минало.

Големи амбиции - скромни възможности

Председателят на парламентарната група на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" Мая Манолова обяви че вината за невъзможността за съставянето на правителство в този мандат е на първите три политически сили - "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП.

"От "Има такъв народ" се очакваше да прояви разбиране за диалога, за съгласието, които трябваше да бъдат проявени, за да бъде сформирано правителство. Отговорността за провала е на вас като първа политическа сила", заяви Манолова.

Според нея сега надеждата на гражданите е формациите на промяната да се прегрупират, за да победят партиите на статуквото.

"Амбициите ни бяха големи, но възможностите се оказаха скромни, защото задкулисието и зависимостите не са си тръгнали от българския парламент. Те успяха да изкушат онези, за които промяната е само маска и предизборен слоган. За всички останали борбата с мафията и зависимостите ще продължи до пълното им осветяване", заяви Манолова.