За да се справи с натиска на пенсионната система, Германия има нужда от повече работна ръка. Годишно са нужни поне 500 000 имигранти, които да работят и плащат данъци и осигуровки, за да се запази сегашният модел на пенсиониране. Това заяви финансовият експерт на Свободната демократическа партия в Германия Кристиян Дюр. 

"Трябва из основи да променим стратегията си с имигрантската политика. Ако успеем да превърнем Германия в отворено, модерно общество, което приема чужденци на работа, ще успеем да стабилизираме пенсионната система", заяви той. "Преди 50 годин ичетирима работещи финансираха една пенсия, днес имаме само двама работещи към един пенсионер", посочва още той. "Към това се прибавя и фактът, че повече хора се пенсионират, отколкото излизат на пазара на труда". 

Дюр критикува решението държавата да субсидира непсиите. „Не можем да си позволим това твърде дълго. Необходима е реформа“, заяви той. Дюр предлага да се заложи на вноса на квалифицирана работна ръка, както и на финансиране на пенсиите с акции. Пенсионните каси трябва да инвестират в акции, за да имат по-голяма печалба, смята той.

За да се стабилзира системата и да се намалят дълговете са нужни от поне половин милион трудови мигранти годишно, изчислява Дюр. Съотнесено към населението на Германия и сравнено с други държави това не е много, смята той. Необходимо е да се изработи точкова система за имиграция по примера на Канада. 

Канада подбира имигрантите си по образование, трудов опит, знание на езика и възраст. Също така страната трябва да улесни признаването на чуждестранни дипломи и квалификации. 

За повече имиграция призова и шефът на Агенцията по труда Детлеф Шееле. Според неговите сметки годишно Германия има нужда от най-малкото 400 000 квалифицирани имигранти.