Бившият директор на ДАНС Петко Сертов е работил като експерт в областите "сигурност" и "право" към дружеството "Обединени енергийни търговци". Заплатата му е в размер на 3000 лева и е публично достояние. Това заяви пред Нова телевизия неговият работодател Ангел Божилов.

По думите му Сертов за последен път е бил видян на работното си място в петък сутринта, където е говорил с колега. Работодателят заяви, че никой от колегите на Сертов не е забелязал притеснение или необичайно поведение. Бившият шеф на ДАНС дори казал на колега, че има друга среща и ще се чуят по-късно. Божилов поясни, че това е станало в петък на 5 декември, между 9 и 11 часа. От тогава Петко Сертов е в неизвестност.

Ангел Божилов обясни, че бившият шеф на ДАНС е работил в сферата на енергийна сигурност - разработване на план и стратегии за реструктуриране на електроенергетиката в България. По думите му неговата работа не е тайна и е известна на последните четири правителства под формата на официални документи. 

"Г-н Сертов беше изключително добре балансиран човек, спокоен, професионалист, който контролираше добре поведението си. Така че ако е имало нещо в личен план или нещо несвързано с работата му при нас, възможно е ние да не сме усетили", заяви Божилов.

Той допълни, че Петко Сертов е бил консултант на граждански договор, а не служител с 8 часов работен ден. Работодателят заяви, че не в течение дали бившият шеф на ДАНС е получавал заплахи и той не е чувал за такива. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви междувременно пред bTV, че ако има конкретна следа за изчезването на Петко Сертов, досега е щяла да бъде обявена пред медиите и обществото. Той допълни, че бившият шеф на ДАНС се издирва и извън страната.

"Ние не изключваме нито една версия, но за момента нямаме потвърдени данни в нито една посока", допълни Лазаров.