Левоцентристите в Норвегия се готвят да се върнат на власт, след като консервативната премиерка Ерна Сулберг призна изборното си поражение, пише в заглавие на "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Изданието отбелязва, че ако председателят на Работническата партия Йонас Гар Стьоре стане премиер, всичките пет северноевропейски страни ще имат леви лидери за първи път от 62 години.

Норвежката левоцентристка опозиция е напът да се върне на власт след безпрецедентни осем години дясно управление, спечелвайки избори, които бяха доминирани от въпросите за климатичните промени, бъдещето на ключовата петролна индустрия в страната и неравенството, посочва британското издание.

Предварителните резултати сочат, че левоцентристкият блок печели 100 места в парламента срещу 68 за дясноцентристите.

Резултатите от изборите са напът да доведат на власт 61-годишния лидер на Работническата партия Йонас Гар Стьоре, който е и бивш външен министър.

Изданието привежда думите на Стьоре, че "с ново мнозинство и ново правителство най-после ще дойде времето на нормалните хора в тази страна".

Лидерът на Работническата партия спечели с обещания за решителни действия срещу климатичната криза, която нарече главна задача, наред с целта за изграждане на по-справедливо общество в Норвегия, посочва "Файненшъл таймс".

Премиерката Ерна Сулберг гласува на изборите в Норвегия. Снимка АП/БТА

Стьоре предпочита коалиция с Партията на центъра и защитаващата околната среда Социалистическа лява партия. Трите партии заедно потенциално ще разполагат с крехко мнозинство в новия парламент, без да им се налага да търсят подкрепата на по-малки партии като по-радикалните "Зелени" и "Червени".

Работническата партия в Норвегия празнува, но се задават преговори за съставяне на коалиция, извежда в заглавие "Гардиън". Изданието посочва, че въпреки убедителната изборна победа лидерът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре е изправен пред труден избор да намери съюзници. Точната форма на коалицията, която ще управлява скандинавската държава, далеч не е ясна, отбелязва британското издание.

Дори една трипартийната лява коалиция би изисквала бъдещият премиер да убеди потенциалните си партньори да направят компромис по редица политики, от бъдещето на петролната индустрия и частната собственост до отношенията на Норвегия с ЕС.

Изданието цитира думите на Стьоре преди снощното празненство в чест на изборната победа, че "ще отдели много време за разговори с другите партии и уважава факта, че въпросът не е решен, докато не бъде взето окончателно решение".