Говорител на Европейската комисия припадна днес по време на нейния редовен обеден брифинг след серия агресивни въпроси на журналисти за аферата "Люкс-лийкс".

Рикардо Кардозо, загуби съзнание и се строполи на подиума по време на предаваното на живо в интернет събитие. Колегите му се втурнаха да го свестяват. След минути той дойде на себе си и стана. Брифингът беше прекъснат.

В същото време 27-те комисари начело с председателя Жан-Клод Юнкер са в Люксембург, за да положат клетва пред намиращия се там Съд на Европейския съюз.

Репортерите задаваха въпроси във връзка с разкритията на Международния консорциум за разследваща журналистика за щедрите данъчни облекчения, от които близо 400 транснационални дружества са се ползвали в Люксембург, докато Юнкер му е бил министър-председател от 1995 до 2013 година.

Последнатата серия от имена на 35 компании, включително "Уолт Дисни" и "Скайп" консорциумът публикува на уебсайта си късно вчера.

Кардозо е говорител по въпросите на конкуренцията. В момента Комисията разследва Люксембург, Холандия, Ирландия по съмнения за предоставяне на незаконна държавна помощ под формата на данъчни облекчения на част от дружествата. Юнкер обеща да съдейства на разследванията и отхвърли обвинения от свои критици, че е в конфликт на интереси.

Той посочи неколкократно, че данъчната администрация на страната му, която е независима от правителството, е позволявала облекченията с индивидуални административни актове в съответствие с националното и европейското законодателство и че такива режими има в още 22 държави-членки на ЕС.

В същото време Юнкер пое политическата отговорност за разкритото в "Люкс-лийкс" и призна, че то е морално укоримо на фона на лишенията, които стотици милиони европейци търпят вече пет години заради наложения от кризата режим на бюджетна строгост.

В интервю за френския векидневник "Либерасион" той призна, че се чувства "отслабен" от скандала, въпреки че на 27 ноември спечели вот на доверие поискан от евроскептиците в Европейския парламент. При гласуването в Страсбург Юнкер получи по-добър резултат от този, с който депуатите избраха комисията му на 22 октомври.